Tajni akustični koncert makedonskih Superhiksa

Dan prije nastupa na puležanskom Seasplash festivalu, makedonski funky, reggae, ska, punk šansonjeri Superhiks, svratili su u Krk i zakrčkali vrhunski tajni akustični koncert.

Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)
Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)

Inače nazvani po anti-junaku „Superhiku“ omiljenog stripa ovih prostora, „Alan Ford,“ oni su sve, samo ne – anti junaci. Štoviše junački momci. Postoje još od ranih 90-ih, a 2000. izlazi im prvi album pod nazivom „Čekaj be vikam, kade be malkum“ za etiketu Lithium Records. Do sada imaju pet službenih izdanja, od čega je jedno live, a posljednje studijsko izdanje „Afrika,“ objavili su 2012. godine. U međuvremenu su nastupali s raznim svjetski poznatim izvođačima poput Manu Chao, Fishbone, Tito & Tarantula, Henry Rollins i mnogim drugima, čime dobivaju epitet s prefiksom „internacionalni.“

U skučenom prostoru između stolova lokalnog puba Tiffany Superhiksi su ugurali tročlanu bras sekciju, DJj-a uz standardnu jezgru grupe; Borče (gitara), Zoran (bubnjevi) i Pece (bas, glavni vokal).

Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)
Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)

Kako je pjevač Pece Petar Mladenovski objasnio tijekom koncerta: “Ovo nam je prvi i zadnji put da sviramo unplugged”, da bi nešto kasnije dobacio kako bi se “možda moglo i ponovit”. Uzavrela atmosfera uske ulice, ljetne temperature i izvrsne vesele svirke ispunile su dvosatni akustični nastup. Uz šaljive opaske između repertoara sastavljenog od presjeka starih i novih pjesama, ubacili su i pokoju obradu poput urnebesne, simpatične obrade “Ace of Spades” Motorheada, “Mi smo ovdje samo zbog PIVA“ istrijanskih punkera Kud Idijota, preko Ramonesa, Manu Chaoa, bilo je tu i nekih jazz-swing klasika, naravno sve u njihovom veselom štihu.

Tko god se zatekao namjerno ili slučajno u četvrtak 16. srpnja na tajnom koncertu savršeno uigranih Makedonaca, zastao je i barem na kratko lupkao šlapama o pod ili dobacio kakav pozitivan komentar. Prije, nakon i za vrijeme koncerta, Makedonci su oduševljeno nazdravljali s domaćom krčkom rakijom, Medicom, družili se s obožavateljima i gostima nakon koncerta. Iako nisam neki fan ska / reggae varijante, Superhiksi, nešto kao i francuski Manu Chao, zrače pozitivnom energijom, punk stavom i nevjerojatnom usviranosti. Jako ih je zanimljivo bilo gledati kako s lakoćom i oduševljenjem sviraju u nešto drugačijoj varijanti, nego li su i sami navikli.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X