Tajni akustični koncert makedonskih Superhiksa

Dan prije nastupa na puležanskom Seasplash festivalu, makedonski funky, reggae, ska, punk šansonjeri Superhiks, svratili su u Krk i zakrčkali vrhunski tajni akustični koncert.

Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)
Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)

Inače nazvani po anti-junaku „Superhiku“ omiljenog stripa ovih prostora, „Alan Ford,“ oni su sve, samo ne – anti junaci. Štoviše junački momci. Postoje još od ranih 90-ih, a 2000. izlazi im prvi album pod nazivom „Čekaj be vikam, kade be malkum“ za etiketu Lithium Records. Do sada imaju pet službenih izdanja, od čega je jedno live, a posljednje studijsko izdanje „Afrika,“ objavili su 2012. godine. U međuvremenu su nastupali s raznim svjetski poznatim izvođačima poput Manu Chao, Fishbone, Tito & Tarantula, Henry Rollins i mnogim drugima, čime dobivaju epitet s prefiksom „internacionalni.“

U skučenom prostoru između stolova lokalnog puba Tiffany Superhiksi su ugurali tročlanu bras sekciju, DJj-a uz standardnu jezgru grupe; Borče (gitara), Zoran (bubnjevi) i Pece (bas, glavni vokal).

Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)
Superhiks u krčkom baru Tiffany (Izvor: Facebook)

Kako je pjevač Pece Petar Mladenovski objasnio tijekom koncerta: “Ovo nam je prvi i zadnji put da sviramo unplugged”, da bi nešto kasnije dobacio kako bi se “možda moglo i ponovit”. Uzavrela atmosfera uske ulice, ljetne temperature i izvrsne vesele svirke ispunile su dvosatni akustični nastup. Uz šaljive opaske između repertoara sastavljenog od presjeka starih i novih pjesama, ubacili su i pokoju obradu poput urnebesne, simpatične obrade “Ace of Spades” Motorheada, “Mi smo ovdje samo zbog PIVA“ istrijanskih punkera Kud Idijota, preko Ramonesa, Manu Chaoa, bilo je tu i nekih jazz-swing klasika, naravno sve u njihovom veselom štihu.

Tko god se zatekao namjerno ili slučajno u četvrtak 16. srpnja na tajnom koncertu savršeno uigranih Makedonaca, zastao je i barem na kratko lupkao šlapama o pod ili dobacio kakav pozitivan komentar. Prije, nakon i za vrijeme koncerta, Makedonci su oduševljeno nazdravljali s domaćom krčkom rakijom, Medicom, družili se s obožavateljima i gostima nakon koncerta. Iako nisam neki fan ska / reggae varijante, Superhiksi, nešto kao i francuski Manu Chao, zrače pozitivnom energijom, punk stavom i nevjerojatnom usviranosti. Jako ih je zanimljivo bilo gledati kako s lakoćom i oduševljenjem sviraju u nešto drugačijoj varijanti, nego li su i sami navikli.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X