Štef Bartolić ‘Gluhe laste 2 – Ravno do dna’ – mladi, zbunjeni, arogantni, slatki

Strip-album s druge tri epizode priče o ovdašnjem, fikcijskom školskom r’n’r bendu Gluhe laste zabavno je štivo za velike i male.

Štef Bartolić 'Gluhe laste 2 – Ravno do dna'
Štef Bartolić ‘Gluhe laste 2 – Ravno do dna’

Strip Štefa Bartolića (1967) izvorno objavljivan u zabavno-poučnom časopisu za mlade Modroj lasti od 1994., prvi je put ukoričen 2010. kad su pod nazivom „Gluhe laste – Rock’n’roll bajka“ objavljene prve četiri epizode, a nedavno je isti nakladnik, zagrebačka Fibra, objavio i drugi dio „Gluhe laste – Ravno do dna“, s tri duhovite epizode u kojima se mješavina tinejdžerske zbunjenosti i arogancije, osjetljivosti i nesućutnosti, sagledava kroz priču o naslovnom rock sastavu koji postiže određen uspjeh izvan garaže i kvarta.

Na samom početku, u epizodi „Voli me, ne voli me“ bend se, po koncertu u Splitu (privremeno) razilazi u svađi, uzrokovanoj ponajprije ljubavnim zavrzlamama. U epizodi „Zvjezdana prašina“, suradnja s menadžerima-kriminalcima, dotad sitnim lopovima koji se odluče ubaciti u posao u kojem „mogu javno varati i krasti i još zbog toga biti cijenjeni“, dovest će ih do festivala Jadran fest, a epizoda „Ravno do dna“ pružit će im priliku da budu predgrupa popularnoj Prljavoj heroini, što će gitarist Gogo, glavni junak stripa i pokretačka sila Lasti, upropastiti ispadom taštine što će ga baciti u alkoholno obeznanjenje.

Svaka epizoda nudi svojevrstan poučan sretan svršetak, a Bartolić scenarist vješto i naizgled lako, u sjajnom tempu niže prepoznatljive zgode i nezgode tinejdžerskog bivstvovanja, sagledavajući ih iz dobroćudno i dobronamjerno šaljivo-ciničnog motrišta. Risački se humoristički i pripovjedački efektno igra karikiranjem, ritmom, kadriranjem, perspektivom, oštrinama, bojama, toniranjem, i u crtežu i u radnji vješto pokazujući adolescentski nemar, bezobrazluk, manjak osjećaja odgovornosti i razumijevanja drugih i sebe, no istovremeno i nevin, neiskvaren sjaj i slatkoću mladih bića punih energije, entuzijazma i dobre volje.

(67 str., Fibra, Zagreb, 2014)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X