Štef Bartolić ‘Gluhe laste 2 – Ravno do dna’ – mladi, zbunjeni, arogantni, slatki

Strip-album s druge tri epizode priče o ovdašnjem, fikcijskom školskom r’n’r bendu Gluhe laste zabavno je štivo za velike i male.

Štef Bartolić 'Gluhe laste 2 – Ravno do dna'
Štef Bartolić ‘Gluhe laste 2 – Ravno do dna’

Strip Štefa Bartolića (1967) izvorno objavljivan u zabavno-poučnom časopisu za mlade Modroj lasti od 1994., prvi je put ukoričen 2010. kad su pod nazivom „Gluhe laste – Rock’n’roll bajka“ objavljene prve četiri epizode, a nedavno je isti nakladnik, zagrebačka Fibra, objavio i drugi dio „Gluhe laste – Ravno do dna“, s tri duhovite epizode u kojima se mješavina tinejdžerske zbunjenosti i arogancije, osjetljivosti i nesućutnosti, sagledava kroz priču o naslovnom rock sastavu koji postiže određen uspjeh izvan garaže i kvarta.

Na samom početku, u epizodi „Voli me, ne voli me“ bend se, po koncertu u Splitu (privremeno) razilazi u svađi, uzrokovanoj ponajprije ljubavnim zavrzlamama. U epizodi „Zvjezdana prašina“, suradnja s menadžerima-kriminalcima, dotad sitnim lopovima koji se odluče ubaciti u posao u kojem „mogu javno varati i krasti i još zbog toga biti cijenjeni“, dovest će ih do festivala Jadran fest, a epizoda „Ravno do dna“ pružit će im priliku da budu predgrupa popularnoj Prljavoj heroini, što će gitarist Gogo, glavni junak stripa i pokretačka sila Lasti, upropastiti ispadom taštine što će ga baciti u alkoholno obeznanjenje.

Svaka epizoda nudi svojevrstan poučan sretan svršetak, a Bartolić scenarist vješto i naizgled lako, u sjajnom tempu niže prepoznatljive zgode i nezgode tinejdžerskog bivstvovanja, sagledavajući ih iz dobroćudno i dobronamjerno šaljivo-ciničnog motrišta. Risački se humoristički i pripovjedački efektno igra karikiranjem, ritmom, kadriranjem, perspektivom, oštrinama, bojama, toniranjem, i u crtežu i u radnji vješto pokazujući adolescentski nemar, bezobrazluk, manjak osjećaja odgovornosti i razumijevanja drugih i sebe, no istovremeno i nevin, neiskvaren sjaj i slatkoću mladih bića punih energije, entuzijazma i dobre volje.

(67 str., Fibra, Zagreb, 2014)

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X