Shane MacGowan odgovorio na zahtjeve da se riječ ‘faggot’ izbaci iz pjesme ‘Fairtytale Of New York’

Zdravorazumski odgovor MacGowana uslijedio je nakon što je pokrenuta i internet peticija da se sporna riječ trajno odstrani iz omiljenog božićnog klasika.

The Pogues u Zagrebu (Foto: Tomislav Sporiš)

Frontmen The Poguesa, Shane MacGowan odgovorio je na prozivke i traženja da se riječ “faggot” jednom zauvijek izbaci iz pjesme “Fairytale Of New York” jer je riječ o homofobnoj uvredi. Podsjetimo, na tragu toga je i prošlog tjedna Thomas Haynes, novinar magazina The Tab, napisao i kolumnu u kojoj tvrdi da je riječ “jednako uvredljiva kao i “N-word”.

Podsjetimo, stihovi u kojem se riječ “faggot” pojavljuje idu: “You’re a bum / You’re a punk / You’re an old slut on junk / Lying there almost dead on a drip in that bed / You scumbag, you maggot / You cheap lousy faggot / Happy Christmas your arse / I pray God it’s our last.”

MacGowan je sada na prozivku odgovorio tvrdeći ono što se po zdravom razumu i zaključuje iz pjesme – da problematična riječ nema ustvari nikakve veze sa homoseksualcima ili seksualnim slobodama.

“Riječ koju upotrebljava lik u pjesmi opremljena je načinom zamišljenim kako taj lik i inače govori i ponaša se. Nije zamišljeno da ona bude draga niti potpuna osoba. Lik je žena određene generacije u određenom povijesnom periodu, nesretna je i očajna”, objašnjava MacGowan u priopćenju. “Njezin dijalog točan je u onoj mjeri u kojoj mi je pošlo za rukom prikazati ga, no njena namjera nije uvrijediti! Naprosto je pretpostavljeno da je ona jedan autentičan karakter i da nisu svi likovi u pjesmama anđeli i pristojni ljudi vrijedni poštovanja. Ponekad likovi moraju biti i zli i pokvareni kako bi se priča efektno ispričala.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X