Shane MacGowan odgovorio na zahtjeve da se riječ ‘faggot’ izbaci iz pjesme ‘Fairtytale Of New York’

Zdravorazumski odgovor MacGowana uslijedio je nakon što je pokrenuta i internet peticija da se sporna riječ trajno odstrani iz omiljenog božićnog klasika.

  • 108
    Shares
The Pogues u Zagrebu (Foto: Tomislav Sporiš)

Frontmen The Poguesa, Shane MacGowan odgovorio je na prozivke i traženja da se riječ “faggot” jednom zauvijek izbaci iz pjesme “Fairytale Of New York” jer je riječ o homofobnoj uvredi. Podsjetimo, na tragu toga je i prošlog tjedna Thomas Haynes, novinar magazina The Tab, napisao i kolumnu u kojoj tvrdi da je riječ “jednako uvredljiva kao i “N-word”.

Podsjetimo, stihovi u kojem se riječ “faggot” pojavljuje idu: “You’re a bum / You’re a punk / You’re an old slut on junk / Lying there almost dead on a drip in that bed / You scumbag, you maggot / You cheap lousy faggot / Happy Christmas your arse / I pray God it’s our last.”

MacGowan je sada na prozivku odgovorio tvrdeći ono što se po zdravom razumu i zaključuje iz pjesme – da problematična riječ nema ustvari nikakve veze sa homoseksualcima ili seksualnim slobodama.

“Riječ koju upotrebljava lik u pjesmi opremljena je načinom zamišljenim kako taj lik i inače govori i ponaša se. Nije zamišljeno da ona bude draga niti potpuna osoba. Lik je žena određene generacije u određenom povijesnom periodu, nesretna je i očajna”, objašnjava MacGowan u priopćenju. “Njezin dijalog točan je u onoj mjeri u kojoj mi je pošlo za rukom prikazati ga, no njena namjera nije uvrijediti! Naprosto je pretpostavljeno da je ona jedan autentičan karakter i da nisu svi likovi u pjesmama anđeli i pristojni ljudi vrijedni poštovanja. Ponekad likovi moraju biti i zli i pokvareni kako bi se priča efektno ispričala.”

  • 108
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh