She Past Away u Močvari – ples sretnih mrtvaca

Turski duo She Past Away vratili su se u Zagreb nakon četiri godine, ovoga puta u klub Močvara koji je opet bio utočište ljubiteljima ritam mašina i crnine.

She Past Away (foto: Screenshot / Hangtime Agency / Facebook)

Ovaj dvojac trebao nas je posjetiti još u svibnju, kada je koncert otkazan, a kroz priču s prijateljem složila sam se kako se otkazivanje tadašnjeg datuma te prebacivanje na sami početak jeseni nije bolje mogao poklopiti s onime za što je She Past Away stvoren; noćno okupljanje, mračne zakutke i kišne dane, sve što se sinoć poklopilo u prepunoj Močvari.

She Past Away oformili su gitarist i vokalist Volkan Caner te bassist İdris Akbulut, a kasnije im se pridružuje Doruk Öztürkcan s klavijaturama i ritam mašinom. Skoro deset godina od osnivanja, Akbulut je odlučio svoju priču privesti kraju pa su tako ostali Caner i Öztürkcan kao duo koji je nastavio raditi na svom prepoznatljivom darkwave zvuku inspiriranom 80-ima i post-punk erom. Na njihovoj stranici navode sljedeće kao svoj opis: “Often an outburst of sentimental anxiety through the nihilistic mind-frame, it is personal. Yet it is broad, a wondering mind brave enough to question taboo and existence. She Past Away is driving, it is mesmerizing. It is a haunt.”

Koncert je kasnio kojih 15-ak minuta, za što su se momci iskupili čim su se pojavili na pozornici u svom prepoznatljivom look-u; obučeni u crno, s blijedim licima te izražajnim, crno našminkanim ustima i očima. Dočekali smo naše voljene prinčeve tame s uzvicima i pljeskom. Započeli su pjesmom “Durdu Dünya” koja je sa svojim crescendom i snažnom ritam mašinom odličan izbor za start. Momentalno smo zaplesali, ali nešto manje zapjevali, upravo zbog toga što je tekst na turskom, kao i ostatak njihovih tekstova (osim ako ne znamo turski ili smo proučavali lyricse na internetu). No ta činjenica ne umanjuje njihovu vrijednost već im pridaje jedan dodatan šarm, tako naglašavajući više na boju izgovorenog te način na koji nam Caner predstavlja liriku.

She Past Away (foto: Screenshot / Hangtime Agency / Facebook)

Njegov pomalo bridak vokal pjesme velikom većinom ne ispjevava već recitira, što u ovom slučaju ide u prilog načinu pisanja koje podsjeća više na poeziju nego klasično napisane stihove za pjesmu. Na sve to liježe sloj delaya što dodatno pojačava dojam i daje opskurnu notu. U svakom slučaju tekstovi, kao i ostatak već spomenute estetike su mračni, ozbiljni i pomalo tjeskobni pa tako, ako i nismo nikada posegnuli
za njihovim prijevodom, možemo pretpostaviti što nam govore (iako je osobna preporuka da ih pročitate na engleskom jer su zaista lijepi).

Kako je večer odmicala, atmosfera je postajala sve rasplesanija pa sam se tako u jednom trenutku, dok sam s najširim osmijehom skakala na nešto što bi trebalo predstavljati svojevrsnu patnju, sjetila Disneyjevog crtića “The Skeletons Dance” u kojemu kosturi luckasto plešu na groblju te pomislila kako bih mogla nazvati sinoćnje zbivanje “ples sretnih mrtvaca”.

Taj ples potrajao je više od sat vremena, uz pauze koje su se događale tek kako bi nam se Caner zahvalio na podršci. Uz “Durd Dünyju”, odsvirali su i pjesme poput “Ritüel”, “Ruh” i “Katarsis”, a publika je na svaku iduću reagirala oduševljeno. Ono na što, naravno, nije bilo oduševljenja jest, nakon što su nam zahvalili za dolazak na koncert, nestajanje s bine poput vampira koji su se prekrili velikim crnim plaštem, dajući tako do znanja da je i ovoj večeri došao kraj. Ustrajni u tome da nas dugoočekivani dvojac počasti još kojom pjesmom, uzvicima smo ih ipak uspjeli vratiti te su nam priuštili još malo veselja uz čak tri stvari, od kojih je posljednja bila energična “Bozbulanik”. Nakon što smo otplesali zadnje taktove, zahvalili su nam još jednom i poručili da nas vole te da se nadaju kako će nam se opet ubrzo vratiti, znajući da se nadamo tome i mi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X