‘Silver Linings Playbook’ – moderna romatična ‘dramedija’

Bradley Cooper, najpoznatiji po ulozi razuzdanog partijanera u serijalu ‘Mamurluk’ i Jennifer Lawrence, jedva punoljetna zvijezda groznih ‘Igri gladi’, u romantičnoj komediji koju su naši preveli kao ‘U dobru i zlu’(!?) na prvi pogled ne obećava mnogo, pogotovo jer smo se svi već dovoljno puta opekli s takvim filmovima. Ali eto, čuda se događaju.

Prizor iz filma 'Silver Linings Playbook'

Uz ovo dvoje (oboje nominirani za Oscara u glavnim ulogama), po dvije nominacije su zaradili i sporedni glumci, i to fenomenalni Robert De Niro i Jacki Weaver, a dobio bi ju vjerojatno i Chris Tucker, da se dodjeljuje nagrada za sporednog-sporednog glumca. De Niro i Weaver  u ulogama Patovih roditelja, Pat Sr. i Dolores, kao i ostatak glumačkog ansambla, vrlo dobro nadopunjuju glavne protagoniste, ne dajući prostora svojim likovima da se previše razmašu, ali u isto vrijeme omogućuju vrlo dobar uvid u neke vrlo bitne karakterne crte Pata i Tiffany. David O’Russell po običaju nenametljivo i nepretenciozno režira  (i on je zaradio Oscarovsku nominaciju, pitanje ostaje – tko iz ovog filma nije?), ne dopuštajući da mu u kadrovima smeta išta nevažno. Fokus je uvijek i jedino na glavnim likovima, a kamera je samo njihov produžetak i alat kojim gledatelj ulazi u njihov mali svijet. Možda tu i leži jedna od rijetkih mana ovog filma, vrlo česta u O’Russellovim filmovima (pa i u epskom “Fighteru” iz 2010.). Naime, njegovi svjetovi su uvijek prilično ograničeni, ne istražujući ono što se događa izvan njih i kakve zakonitosti vanjski svijet ima. Njegovi likovi kao da žive u nekom drugom svijetu, u svijetu u kojem su samo oni bitni, a nitko drugi ne postoji. I njihove priče su samo njihove priče, specifične i unikatne, i ne daju nam pravu sliku, veću poruku. Ok, nekakva očita pouka ovog filma je da uvijek treba gledati na svijetlu stranu života, ali teško da će se itko, gledajući ovaj film, pronaći u bilo kojem od njegovih likova. Kao i u filmovima Woodyja Allena, to jesu suštinski zanimljivi i fora likovi, koje nam je užitak gledati dok razgovaraju i upadaju u neugodne situacije, ali to su karakteri koji po ničemu nisu stvarni. Oni su izmišljeni i konstruirani tako da budu zanimljivi i to im je jedina funkcija. Naravno da svi želimo biti zabavljeni, ali nedostaje doza ‘običnog čovjeka’, nedostaje jedan udarac pod rebra u kojem bi glavni likovi ipak osjećali negativne posljedice nekih svoji reakcija (poput recimo, Patovog opetovanog kršenja zakona, koje mu kao registriranom psihičkom bolesniku prolazi potpuno nekažnjeno). Netko će reći da je to problem scenarija, ali O’Russell bi svejedno kroz svoju režiju morao izreći neki konkretni stav, nešto o čemu ćemo razmišljati narednih nekoliko dana, nešto što će ostaviti dublji emotivni trag u nama.

Da ne bude zabune, “U dobru i zlu” je svejedno odličan film, što pokazuje i iznenađujućih osam nominacija za Oscara (toliko sam već puta spomenuo Oscara, da se čini kao da ga reklamiram, ali šta god neki mislili, ipak je najveća nagrada u svijetu filma), uključujući i ‘velikih pet’: najbolja režija, film, scenarij, glavna muška i glavna ženska uloga. U vrijeme kada su romantični filmovi uglavnom brzo zaboravljive isprazne komedijice s Katherine Heigel ili Kutcherom u glavnim ulogama, ovaj film dobrano iskače svojom neupitnom kvalitetom, i to u svakom pogledu. Ipak, na kraju ostaje pomalo malen i skučen, nedovoljno spreman da se pozabavi nekim ozbiljnijim ljubavno-životnim temama. Šteta, jer rijetko kada se zvijezde poklope ovako dobro kao u ovom slučaju.

Ocjena: 8/10

(The Weinstein Company, Mirage Enterprises, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X