‘Silver Linings Playbook’ – moderna romatična ‘dramedija’

Bradley Cooper, najpoznatiji po ulozi razuzdanog partijanera u serijalu ‘Mamurluk’ i Jennifer Lawrence, jedva punoljetna zvijezda groznih ‘Igri gladi’, u romantičnoj komediji koju su naši preveli kao ‘U dobru i zlu’(!?) na prvi pogled ne obećava mnogo, pogotovo jer smo se svi već dovoljno puta opekli s takvim filmovima. Ali eto, čuda se događaju.

'Silver Linings Playbook'

Neurotični učitelj povijesti s bipolarnim poremećajem Pat (Bradley Cooper), na samom početku filma baca kroz prozor Hemingwayev klasik “Zbogom oružju”, te doživljava blagi živčani slom, isfrustriran ljubavnim pričama s tragičnim završetkom. Upravo je i njegova priča takva, jer otkad je ulovio bivšu ženu Nikki in flagrante s kolegom iz škole, cijeli svijet mu se srušio, proveo je osam mjeseci u umobolnici i sve što želi je ponovno ju osvojiti. To nekako korespondira i s originalnim naslovom filma, “Silver Linings Playbook”, što je izraz koji Ameri koriste kada žele izraziti svoj optimizam u općenito lošoj situaciji. Upravo je to i tema ove romantične drama (službeno je romantična komedija, ali uglavnom nije): borba izgubljenog čovjeka da u svemu negativnom što ga okružuje vidi tračak svjetlosti i na kraju napokon pobjedi. Na tom putu će mu se nenadano ispriječiti mlada udovica Tiffany (Jennifer Lawrence), koja također ima poveći set vlastitih problema na grbači, te će zajedno probati popraviti svoje prilično tmurne živote.

Da bi romantična drama bila uspješna, mora sadržavati tri glavna sastojka: zanimljiv dijalog, glumce među kojima postoji kemija i redatelja koji je svojim stilom nenametljiv. Ako ikoji od ovih elemenata izostane, dobit ćemo u najbolju ruku solidan film koji se najčešće neće uspjeti izdignuti iznad prosjeka. Takvih filmova na indie sceni ima na stotine, jer uz prilično malo novca, kameru iz ruke i priču koja je vjerojatno neka stvarna ljubavna situacija iz života scenarista/redatelja, može i snima svatko tko si da malo truda. Zato indie romantične drame i jesu na lošem glasu, jer nakon što pogledate deset takvih, shvatite da su svi potpuno isti. Ali kad se s druge strane svi gore spomenuti elementi poklope, onda se može očekivati nešto uistinu posebno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lj5_FhLaaQQ[/youtube]

Scenarij je nastao po romanu Matthewa Quicka, te obiluje zanimljivim dijalozima, raznovrsnim likovima i radnjom koja je poznata, ali ipak prilično svježa. Dakako, dobri dijalozi ne znači ništa bez dobrih glumaca, a dvojac Cooper-Lawrence je svoje zadatke obavio perfektno. Teško je zato povjerovat da onaj isti Cooper iz “Mamurluka” može imati ovakav glumački doseg, da odglumi (blagog) psihičkog bolesnika na način da mi kao gledatelji vjerujemo da je on stvarno bolestan, ali ga se u isto vrijeme ne bojimo i ne patroniziramo, nego suosjećamo i istinski mu želimo sve najbolje. S druge strane, Lawrence je za svoju ulogu dobila već drugu nominaciju za Oscara, i to sa nepune 23 godine, što dovoljno govori o talentu ove mlade glumice. Ipak, morat ću ovoga puta biti uz vlastiti rod, te reći da je Cooperova uloga ipak nešto snažnija i emotivnija, dok je njena u nekoliko ključnih trenutaka prilično bezlična i nefokusirana. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X