Slavni alt-saksofonist Kenny Garrett otvara Nišville festival

Alt-saksofonist, flautist, kompozitor i aranžer Kenny Garrett, kojeg su kritičari nazvali ne samo “najznačajnijim alt-saksofonistom svog vremena”, već i uopće “najznačajnijim muzičarem na ovom instrumentu poslije Charlieja Parkera”, nastupit će sa svojim kvartetom na otvaranju predstojećeg Nišvila, u četvrtak, 9. kolovoza.

Kenny Garrett

Tijekom zvjezdane karijere duge več više od tri desetljeća, Kenny Garrett je stekao status jednog od najistaknutijih jazz muzičara svoje generacije. Devetostruki je pobjednik u konkurenciji alt-saksofonista po glasovima publike prestižnog magazina “Downbeat”. Za albume koje je objavio pod svojim imenima imao je pet Grammy nominacija, a za album “Five Peace Band – Live” all stars postave, koju su predvodili  Chic Corea i John Mclaughlin (a u kojem su osim Garretta bili i Christian McBride, i Brian Blade ili Vinnia Colauita), dobio je i Grammy za najbolji jazz album 2010. godine.

U žižu svjetske jazz javnosti dolazi kao član sastava Milesa Davisa. Ta suradnja je trajala pet godina tijekom kojih je Garrett nastupao na turnejama širom sveta i snimio dva albuma: studijski “Amandla” (1989) i kolekciju snimaka sa koncerata (napravljenih u periodu 1988 – 1991) “Live Around the World” objavljenu 1996. godine. Garrett je sudjelovao i na poslednjem oficijelnom albumu Milesa Davisa “Miles & Quincy (Jones) Live at Montreaux”  animljenom 1991. godine, svega nekoliko meseci pre Davisove smrti.

U karijeri je nastupao i snimao sa još mnogo legendi jazza: Joe Henderson, Brad Mehldau, McCoy Tyner,  Pharoah Sanders,  Marcus Miller, Herbie Hancock, Bobby Hutcherson, Ron Carter, Elvin Jones, Mulgrew Miller…

Pod svojim imenom objavio je 19 albuma na kojima se u sviračknom smislu dokazao i kao vrhunski kompozitor i aranžer. U posljednjih godinu dana nastupa širom planete promovirajući novi  album “Do Your Dance”, kako su ga kritičari opisali “svojevrsni plesni jazz putopis” objavljen krajem 2016. na etiketi “Mack Avenue Records”. Godine  2011. čuveni “Berklee Music College” dodjelio je Garrettu počasni doktorat.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X