Sleater-Kinney ‘Path of Wellness’ – krivudavo prema gorem

Svaku od pjesama sa ‘Path of Wellness’ mogu zamisliti kao dio soundtracka bilo kojeg ofucanog, po svemu mogućem slabašnog Netflixovog dramedyja – a čak i ako se nađe pokoja iznimka, ona je neznatna i nema se smisla na nju pretjerano osvrtati.

Sleater-Kinney ‘Path Of Wellness’

Annie Clark – naprosto jedna od najdivnijih figura u okriljima popularne glazbe trenutno, a i u posljednje vrijeme, čini se, ne planira klonuti svojim jednako divnim duhom – 2019. je godine u studio ušla sa tadašnjim tročlanim bikom Sleater-Kinney, i po riječima njihovih najvećih fanova, rasturila bend. Trojka je eksplodirala, a „The Center Won’t Hold“ otprilike je inovativan kao bilo koji od propalih pilota Dannyja DeVita.

Nazad prema centru; „St Vincent broke up Sleater-Kinney“ termin je od kojeg Google još uvijek dobije na prometu, a Annie Clark je time postala nova Yoko Ono. Od benda je, čini se, netom nakon „intervencije“ napravila duo u kojem nije bilo mjesta za Janet Weiss, bubnjarku koja je, dakako, pomogla u kovanju identiteta sisterhooda kojim se dičila nekadašnja trojka. Spomenutim činom Annie je postavila temeljne korake rađanja „Path of Wellness“, albuma koji tematizira klasičnu poletnu rock priču. Drugim riječima – duo je zaplivao vodama neviđenog (ili već viđenog) klišeja kojeg će im biti teško oprostiti u ovoj fazi konkretnog rada.

Svaku od pjesama sa „Path of Wellness“ mogu zamisliti kao dio soundtracka bilo kojeg ofucanog, po svemu mogućem slabašnog Netflixovog dramedyja – a čak i ako se nađe pokoja iznimka, ona je neznatna i nema se smisla na nju pretjerano osvrtati. „Down the Line“ se možda toliko ne bavi tom lažnom melankolijom – ostatak materijala je po zadanom kriteriju u padu.

U manjku eksperimentiranja rađaju se rupe u aranžmanima koje se najčešće pune bezglavim rastavljanjem svega što nije refren. Tako je samo zatvaranje albuma još jednom, po posljednji put iskristaliziralo svo ništavilo koje se već čulo kroz tijelo materijala, uz to da se kraj ne čini takvim. Bez obzira na površnu prirodu ploče – koja pokušava na momente igrati ulogu preachy programa samopomoći usmjerenog ka pojedincu – smislenost je do samog kraja bila prisutna u smislu držanja radnje priče u ruci. Kako priliči takvom materijalu – ima smisla, ali fali mu jačine, fali mu „malj“, fali mu, ukratko, kvalitete. Formula za ništa toga ne postoji, i to Sleater-Kinney pokazuju time što dovoljno ne daju sebe u ono što zamisle, i tako se uviđa jasan trend: ideja oprezno nabada u nešto fino, ali izrazito loša provedba uspije razdrmati i srušiti kulu.

Ako ništa, „Path of Wellness“ slojevita je paljba emocija, sveobuhvatni spektar osjećaja utjelovljuje kozmičke numere – i upravo zarad toga je ploča siromašna – fali lepeza van emocija, van vlastitog svijeta, lišena pojedinačnog, a podebljana na kolektivnom stanju svijesti. Što joj se još može zamjeriti jest osjećaj lažnog samopouzdanja. U gotovo 30 godina službenog rada benda, uz kreativne pauze, ovo je prvi put da Sleater-Kinney prvi put kroči putem rada bez producenta. Ipak, iako je to donekle hrabar i potez vrijedan zapažanja, mnoge krivulje puta boljitka mogu se prepisati direktno tome. Neovisno o tome što se misli o uratku, ovo je najdalja stvar u putu ka „boljem“. Čak ima i nešto dirljivo u ovom novijem zvuku prilikom izostanka nekadašnje bubnjarke, i možda – samo možda – ako se St Vincent ponovno pozove da zasjedne u producentsku stolicu, idući korak bit će u najmanju ruku zanimljiv.

Ocjena: 6/10

(Mom + Pop Music, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X