‘Snjeguljica i lovac’ – ozbiljna i mračna verzija bajke

Priča je dobro konstruirana (s nekoliko značajnijih izmjena u odnosu na dobro nam poznatu verziju), film odlično pogađa mračniji ton i atmosferu, humor je suptilan i nenametljiv i neke od scena izgledaju zaista impresivno. Ono s čime sam povremeno imao problema jest sama razrada ideje, na momente nespretno raspršena, uslijed čega film neminovno gubi na ravnoteži.

'Snjeguljica i lovac'

Prva ovogodišnja verzija Snjeguljice bila je šarena, kičasta, pretjerana i usiljena. Snjeguljica je bila nekarizmatična i zašećerena preko svake mjere, kraljica je bila groteskna, patuljci su pokušavali (!) biti duhoviti i u cijelom ćušpajzu dogodilo se da sve nabrojano čak i nije najveća mana filma “Mirror Mirror”. Povrh svega, film je bio besramno nezanimljiv i neuzbudljiv. Druga filmska adaptacija slavne priče, film “Snjeguljica i lovac” igra drugačiju igru. Ozbiljnu, mračnu, pomalo nespretnu, na momente klimavu i začudnu, no ni u jednom trenutku nije ništa manje od zabavne i uzbudljive avanture. Da je interes bio velik, pokazuje i osvojen vrh američkog box officea, sa zaradom od 56 milijuna američkih dolara samo u prvom vikendu prikazivanja.

Nije neka tajna da sam fan Charlize Theron. Oduševila me u nekoliko uloga, no njezin performans u filmu “Young Adult”, ženskog ekvivalenta Fassbenderovog lika u filmu “Shame” beskrajno je dragocjen. Zaroniti toliko duboko u sebe, ogoliti se na teritoriju koji ne uključuje očite tragedije, maske, slojeve šminke, suze i naricanja, i izvući na površinu toliko slojevitosti i crnila malo tko može s takvom elegancijom i neustrašivošću; njihovi problemi ne dolaze izvana, dolaze iz vlastite ispraznosti, zarobljenosti vlastitim mislima i robovanja vlastitoj slobodi, a najveće tragedije događaju se tiho, u njima samima. Oštećena, tašta i zlobna je i ovdje. Na jedan drugačiji način i dakako u drugačijem kontekstu, sa drugačijim posljedicama, no i tu predstavlja jednu vrstu samotnjaka zatočenog u samom sebi. Kraljica Ravenna ovdje dakle dobiva i novu dimenziju – nije samo zla, nego je i istinski nesretna, uplašena i.. da ne spojlam film, ostanimo na: paranoična. Theron odlično modelira svoj lik; osim iznimne ljepote (i u odličnim kostimima, moram dodati) i očiju kojima uspješno uspijeva koncentrirati zastrašujuću energiju prema van, ispod velike galame, teatralnosti i taktika zastrašivanja, na momente, pa i usred zastrašivanja, ostavlja dojam potpuno nemoćne osobe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DgfYBJoPFFw[/youtube]

Neke od najpoznatijih mladih glumica natjecale su se za ulogu Snjeguljice (između ostalih i Lily Collins, koja je kasnije dobila ulogu u filmu “Mirror Mirror”). O tome je li u startu bila dobar odabir ili ne, vjerujem da svatko ima svoje mišljenje, no Kristen Stewart nikad nije izgledala bolje, a njena neobična ljepota i eteričnost su prilično osvježavajući za ovakav film i ne mogu reći da sam imao i najmanjeg problema s takvim odabirom, jednako kao i s odabirom Chrisa Hemswortha, koji se kroz već nekoliko (vrlo dobrih) filmova nametnuo kao junak s licem i naličjem, od kojeg možemo s pravom očekivati i veće stvari. A tu su i za ovu priliku specijalno umanjeni, patuljci (Ian McShane, Bob Hoskins, Eddie Marsan, Ray Winstone.), s mjerom duhoviti i zabavni.

Priča je dobro konstruirana (s nekoliko značajnijih izmjena u odnosu na dobro nam poznatu verziju), film odlično pogađa mračniji ton i atmosferu, humor je suptilan i nenametljiv i neke od scena izgledaju zaista impresivno. Ono s čime sam povremeno imao problema jest sama razrada ideje, na momente nespretno raspršena, uslijed čega film neminovno gubi na ravnoteži i još važnije – autentičnosti, djelujući izvan nekog jasnog konteksta vremena i prostora. Trol, jelen, vilenjaci i slično dolaze niotkuda, na nepripremljen teren, djelujući potpuno iščašeno od same priče, a podtekst je upravo dovoljno nerazvijen da onemogući glavnoj priči da se razvije u zamišljenu joj dubinu. Rupertu Sandersu ovo je prvi dugometražni film i to je nažalost došlo do izražaja u nijansama.

Ocjena: 7/10

(Roth Films, Universal Pictures, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X