Somi u Istarskom narodnom kazalištu – mlada diva New African Jazza

Somi, američka pjevačica, glumica i aktivistica ugandskog podrijetla u Istarskom je narodnom kazalištu u Puli 21. rujna 2019. godine otvorila drugi Backstage Live. Njen glazbeni put krasile su (točnije, još uvijek krase) samo riječi hvale – and, rightfullyso – s obzirom na to da je njena osebujna karizmatičnost i vrckava pojava nešto što se zaista danas rijetko viđa.

Somi u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (Foto: Davor Hrvoj)

Somi još nazivaju  modernom Miriam Makeba, a kako sam imao prilike čuti i vidjeti – nazivati će ju se još svakakvim poželjnim imenima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a utemeljila je i „New Africa Live“, neprofitnu organizaciju čiji je ultimativni cilj promoviranje „kreme“ afričkih umjetnika čije je područje ekspertize performans, književnost i vizualna umjetnost.

Riječ je o ženi koja, očigledno, uvijek i stalno čvrsto stoji na tlu, bez ikakvih naznaka na potencijalnu uzburkanost. Osim onog glazbenog dijela – dakle, njeno muzičko razaranje svega ispred sebe melodičnim decibelima ljubavi i sijete – Somi na pozornici sebe u potpunosti daje publici, a to uključuje i njen izrazito „oštar“ smisao za targetiranu i konkretnu konverzaciju. Niti jedna jedina riječ nije ostala visjeti u zraku između pjesama, a Somi se svakim svojim govornim komadom sve više i više otkrivala publici. Čini mi se da se zaista vodi onom „glazba jest upravo skidanje pred publikom“ – a njena magična pojava tu je iskrenost apostrofirala.

Somi u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (Foto: Davor Hrvoj)

Dan prije nastupa u INK Somi je s filharmonijom nastupala pred gotovo dvije tisuće ljudi. Iako ju je u Puli dočekao znatno manji broj ljudi, ona svoj jasan stav prema glazbi, svom radu, a i ulozi posjetitelja njenih koncerata nije promijenila. Precizan pokazatelj toga jest pažnja publike – oči i uši nisu se odvajale od pozornice tijekom cijelog nastupa. Na samom početku Somi se ispričala na svom skromnom znanju hrvatskog, ali usprkos jezičnoj barijeri, njena je poruka o beskompromisnom jedinstvu našla svoj put do publike.

Njena glazbena intuicija, kao i uopće egzistencija njenog opusa hommage su Harlemu, njujorškom kvartu u kojem trenutno obitava. Harlem je s vremenom dobio titulu „Mala Afrika“, s obzirom na predominantno crnačko stanovništvo. Kao šlag na torti i glazbeni pečat Harlemu služi i njen zadnji album „Petite Afrique“. Trenutno živi u SAD-u i Nigeriji, a djetinjstvo je provela u Zambiji.

Aktivizam, životni poziv oko kojeg se vrti njena persona ističe se u svakoj Sominoj noti, ali posebno u pjesmi „Alien“, pomalo ironičnoj preradi Stingove „Englishmanin New York“. Njom ima namjeru ukazati na i dalje aktualan problem rasizma, ali i problematiku manjka inkluzije pojedinaca – što je, opet, širok društveni problem. Ona svoju glazbu naziva „New African Jazz“, što ukazuje na želju odvajanja od prvobitnih normi jazz glazbe. Somi je izuzetno energična, a ‘frontwoman posao’ odrađuje fantastično. Okupila je fenomenalan prateći bend koji osim izrazitog glazbenog znanja posjeduje i sposobnost nevjerojatno prirodnog tajminga i spontanosti, što na kraju dovodi do usklađenosti svakog dijela glazbene mašine. Ako imate priliku prisustvovati jednom (ili više) od njenih nadolazećih koncerata – obavezno otiđite. Somi će vas očarati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X