Somi u Istarskom narodnom kazalištu – mlada diva New African Jazza

Somi, američka pjevačica, glumica i aktivistica ugandskog podrijetla u Istarskom je narodnom kazalištu u Puli 21. rujna 2019. godine otvorila drugi Backstage Live. Njen glazbeni put krasile su (točnije, još uvijek krase) samo riječi hvale – and, rightfullyso – s obzirom na to da je njena osebujna karizmatičnost i vrckava pojava nešto što se zaista danas rijetko viđa.

Somi u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (Foto: Davor Hrvoj)

Somi još nazivaju  modernom Miriam Makeba, a kako sam imao prilike čuti i vidjeti – nazivati će ju se još svakakvim poželjnim imenima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a utemeljila je i „New Africa Live“, neprofitnu organizaciju čiji je ultimativni cilj promoviranje „kreme“ afričkih umjetnika čije je područje ekspertize performans, književnost i vizualna umjetnost.

Riječ je o ženi koja, očigledno, uvijek i stalno čvrsto stoji na tlu, bez ikakvih naznaka na potencijalnu uzburkanost. Osim onog glazbenog dijela – dakle, njeno muzičko razaranje svega ispred sebe melodičnim decibelima ljubavi i sijete – Somi na pozornici sebe u potpunosti daje publici, a to uključuje i njen izrazito „oštar“ smisao za targetiranu i konkretnu konverzaciju. Niti jedna jedina riječ nije ostala visjeti u zraku između pjesama, a Somi se svakim svojim govornim komadom sve više i više otkrivala publici. Čini mi se da se zaista vodi onom „glazba jest upravo skidanje pred publikom“ – a njena magična pojava tu je iskrenost apostrofirala.

Somi u Istarskom narodnom kazalištu u Puli (Foto: Davor Hrvoj)

Dan prije nastupa u INK Somi je s filharmonijom nastupala pred gotovo dvije tisuće ljudi. Iako ju je u Puli dočekao znatno manji broj ljudi, ona svoj jasan stav prema glazbi, svom radu, a i ulozi posjetitelja njenih koncerata nije promijenila. Precizan pokazatelj toga jest pažnja publike – oči i uši nisu se odvajale od pozornice tijekom cijelog nastupa. Na samom početku Somi se ispričala na svom skromnom znanju hrvatskog, ali usprkos jezičnoj barijeri, njena je poruka o beskompromisnom jedinstvu našla svoj put do publike.

Njena glazbena intuicija, kao i uopće egzistencija njenog opusa hommage su Harlemu, njujorškom kvartu u kojem trenutno obitava. Harlem je s vremenom dobio titulu „Mala Afrika“, s obzirom na predominantno crnačko stanovništvo. Kao šlag na torti i glazbeni pečat Harlemu služi i njen zadnji album „Petite Afrique“. Trenutno živi u SAD-u i Nigeriji, a djetinjstvo je provela u Zambiji.

Aktivizam, životni poziv oko kojeg se vrti njena persona ističe se u svakoj Sominoj noti, ali posebno u pjesmi „Alien“, pomalo ironičnoj preradi Stingove „Englishmanin New York“. Njom ima namjeru ukazati na i dalje aktualan problem rasizma, ali i problematiku manjka inkluzije pojedinaca – što je, opet, širok društveni problem. Ona svoju glazbu naziva „New African Jazz“, što ukazuje na želju odvajanja od prvobitnih normi jazz glazbe. Somi je izuzetno energična, a ‘frontwoman posao’ odrađuje fantastično. Okupila je fenomenalan prateći bend koji osim izrazitog glazbenog znanja posjeduje i sposobnost nevjerojatno prirodnog tajminga i spontanosti, što na kraju dovodi do usklađenosti svakog dijela glazbene mašine. Ako imate priliku prisustvovati jednom (ili više) od njenih nadolazećih koncerata – obavezno otiđite. Somi će vas očarati.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X