Španjolski premijer ispunio obećanje: 18-godišnjaci dobivaju 400 eura za trošenje na kulturne sadržaje

Španjolska vlada otkrila je svoje najnovije napore da pomogne kreativne i kulturne industrije za oporavak od Covid-19. Mladi koji navrše 18 godina u 2022. dobivaju 400 eura vaučera koje će potrošiti na umjetnost.

(Foto: Wikipedia)

Svoje napore oko spomenutog programa španjolska vlada je još najavila u listopadu 2021. godine. Španjolski premijer Pedro Sánchez tada je obećao dodjelu tzv. kulturne propusnice u vrijednosti 400 eura za potrošnju na kulturne sadržaje poput knjiga, koncerata i ulaznica za kina.

Također je tada kazano kako će novac biti podijeljen u kulturne sekcije, tako da se ukupni iznos propusnice troši na više kulturnih aktivnosti, umjesto da se sve slije u jednu. Sada su te sekcije i precizirane.

Mladi mogu potrošiti do 200 € na događaje ili aktivnosti uživo: koncerti, festivali, ulaznice za kino, muzeji, književni festivali itd.

Iznos od 100 € mogu potrošiti na fizičke proizvode: vinili, CD-i i glazbene partiture, ali i knjige, igre, časopisi i novine.

Dok preostalih 100 eura mogu potrošiti za digitalne proizvode i usluge, uključujući streaming glazbe pretplate, kao i preuzimanja i pretplate na audioknjige, e-knjige, igre itd.

Koliko bi sve to moglo imati utjecaja na glazbenu industriju? Prilično, jer prema vladinoj agenciji Instituto Nacional de Estadística (Nacionalni zavod za statistiku) 18-godišnjaka je bilo nešto manje od 423.000. u 2021. godini.

Potrošnja streaming glazbe u Španjolskoj već je porasla za 23% u 2021. prema industrijskom tijelu Promusicae, s premium pretplatama što čini 54% te potrošnje. Pretplatilo se više od četiri milijuna ljudi za usluge streaminga glazbe u Španjolskoj.

Novi Youth Cultural Bonus mogao bi tim brojkama dati još jedan pozitivan potisak, da se ne spominju događaji uživo i prodaju vinila.

Saznajte više: Španjolski tinejdžeri dobit će 400 eura koje će moći potrošiti na koncerte i druge kulturne sadržaje

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X