Španjolski tinejdžeri dobit će 400 eura koje će moći potrošiti na koncerte i druge kulturne sadržaje

Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je da će 2022. godine tinejdžerima koji napune 18 godina biti dodijeljena kulturna propusnica vrijednosti 400 eura za potrošnju na kulturne sadržaje poput knjiga, koncerata i ulaznica za kina.

Tinejdžeri (Foto: Wikipedia)

Otprilike 500.000 španjolskih tinejdžera ispunjavat će uvjete za kulturnu propusnicu za sljedeću godinu koju uvodi španjolsko ministarstvo kulture i sporta.

Španjolski ministar kulture Miquel Iceta Llorens objašnjava: “To je kao poklon za 18. rođendan i bilo bi mi drago da ga provedu u operi ili na koncertu klasične glazbe.”

Prilikom najave tog poteza, premijer Sánchez rekao je da će se tom mjerom poboljšati pristup mladih ljudima kulturi, a ujedno će se pomoći i španjolskoj kulturnoj industriji, koja je financijski nastradala tijekom pandemije Covid-19.

I Francuska i Italija predstavile su slične poteze za mlade, no Španjolska ih uvodi prva, jer je potonje u planovima omela pandemija koronavirusa. Mladi će ulaznicu moći potrošiti na kulturne aktivnosti, poput kupnje knjiga, odlaska u kino ili posjećivanja koncerata i opere.

Potpredsjednica Yolanda Díaz napisala je na Twitteru da je “podrška umjetnosti i budućnosti mladih bitan dio proračuna koji bi trebao poslužiti kao poticaj za kulturu”.

Novac će biti podijeljen u kulturne sekcije, tako da se ukupni iznos propusnice troši na više kulturnih aktivnosti, umjesto da se sve slije u jednu. Ove sekcije tek trebaju biti objavljene.

Najava propusnice za kulturu dolazi nekoliko dana nakon objave državnog programa stambenog zbrinjavanja koji će osobama u dobi od 18 do 35 godina sa srednjim primanjima omogućiti mjesečni popust od 250 eura na njihovu stanarinu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X