ST: Najgore je kad čovjek pomisli da može sve kontrolirati

Večeras i sutra Goribor će u Vintage Industrial Baru snimati svoj prvi live album. Interes publike je velik, posebice i zbog toga jer je grupa imala jednogodišnju pauzu. Što se u međuvremeno zbivalo pokušali smo saznati od frontmena Aleksandra Stojkovića ST-a.

Goribor

Kad smo posljednji put razgovarali, kazao si kako je jedan od razloga za jednogodišnju pauzu s Goriborom bio i taj što si imao strah (ako to možemo tako nazvati) da ne postaneš još jedna od karikatura samog sebe na sceni. Je li strah prevaziđen i kako sada gledaš na tu odluku?

Aleksandar Stojković ST: Mislim da bi svaki čovek, šta god radio, trebalo s vremena na vreme da stane i zapita se šta to radi, za koga, dokle je stigao, šta sve to znači i gde to eventualno može da ga odvede…Tako nekako. Zastao sam, postavio karte na stol i krenuo dalje.

Kako se dogodi to da osjećaj realnosti i vjera u vlastite snage počne izmicati iz percepcije? Kako je to bilo u tvom osobnom slučaju? Previše dobrih reakcija, previše koncerata, upadanje u rutinu…?

Aleksandar Stojković ST: Strah od rutine i ponavljanja je realan. Nebitno gledajući na spoljašnje manifestacije, kad dođe faza afirmacije akumulacije, neminovno dolazi do pražnjenja. Zato treba zastati i bez panike, pustiti da malo vreme radi u vašu korist. Najgore je kad čovek pomisli da mora i može da kontroliše sve.

Plašiš li se sreće, tj. smatraš li je svojevrsnom zamkom?

Aleksandar Stojković ST: Ne. Nisam od onih koji nasilno uteruju bedak u svoj život da bi naime bili kreativni. Biti prisutan, osećati stvari pa samim tim i bol i sreću, neminovni su za, pre svega, zdravlje čoveka. Posle dolazi sve ostalo…

Aleksandar Stojković ST (Foto: Zoran Stajčić)

Bit ću slobodan i povući paralelu između tebe i Jacka Whitea u samo jednoj stvari, a to je mogućnost i potreba djelovanja na više glazbenih kolosijeka i s više ljudi. Jer dok je Goribor pauzirao s braćom Sinkauz si izvodio predstavu „Malo je dovoljno“, a također novi singl Goribora je prvenstveno nastao iz tvog glazbenog druženja s Vunenim? Nesigurnost, kompleks Boga, dosada, znatiželja ili nešto sasvim drugo? Što kaže tvoje unutarnje ‘ja’?

Aleksandar Stojković ST: Ne znam odakle takve pretpostavke. Kad bih počeo da nabrajam koliko muzičara, pored svojih matičnih bendova, radi side projekte, oborio bih server na kome se nalazi ovaj portal. Sasvim je prirodno raditi s različitim ljudima, eksperimentisati, tražiti nove izraze.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K3UYmq9klRc[/youtube]

Kakvi su planovi za „Malo je dovoljno“? Kad se sve zbroji izvodilo se malo i u malom prostoru, a publici nikad nije bilo dovoljno. ‘Kliknuo si s Nenadom i Alenom Sinkauzom. I tu ste možda tek sad na početku.

Aleksandar Stojković ST: Nadam se da smo na početko što znači da će predstava živeti i tko zna, možda se izrodi i neka nova.

Snimanje live albuma obično je za glazbenike zaokruživanje jednog (uspješnog) perioda. Snimat ćete uskoro u Vintage Industrial Baru. Koja je vaša priča po tom pitanju?

Aleksandar Stojković ST: Zaokružiti jedan period, plus live verzije tih pesama su poprilično dugačije od onih na albumima. Mislim da će to izdanje biti u svakom slučaju novi moment u našoj diskografiji… Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X