‘Europea u dvorištu’ – gostovanja europskih književnih autora 2013.

Na presici u organizaciji Naklade Ljevak predstavljen je novi kulturni projekt ‘Europea u dvorištu’. Ukratko zanimljiva književna imena nam dolaze u goste.

Europea u dvorištu

Već idućeg četvrtka, 26. rujna s cafeom “U dvorištu” nakladnička kuća Ljevak producirat će gostovanje autora Miloša Urbana, s novim romanom „Lord Mord“, a povodom programa “Europea u dvorištu”, kojim najavljuje i dolaske pisaca iz Poljske, Češke i Turske. Susretima će 10. prosinca prisustvovati autor najprodavanijeg turskog romana „Ubojstvo sultana“ Ahmet Umit, a 17. listopada i novinarka-aktivistica Ece Temelkuran koja piše o suživotima Turaka i Armenaca u sjeni genocida prije stotinjak godina. Susreti će tematizirati književnost i njezin utjecaj na intimnu i javnu sferu, najavila je u uvodnom izlaganju urednica Petra Ljevak.

Poljska autorica Olga Tokarczuk, dolazi 29. listopada, piše u slogu magijskog realizma, već prije deset godina prevedena je i na kineski. Njen novi roman „Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju“ govori o životinjama koje su za odmazdu počele ubijati ljude. Irski pisac John Boyne s „Prigovorom savjesti“ predstavit će antimilitaristički pokret iz rakursa homoerotskog prijateljstva dvaju vojnika, i to 5. studenog. Na predstavljanju je govorio urednik Nenad Rizvanović pozivajući se na iskustvo producenta FAK-a, festivala koji je vratio književnost u kafić, kako je sam rekao. Tu vidi i i namjeru ovog festivala, u smislu dizanja rampe između pisca i publike, već po zabavnim i ozbiljnim temama kojima se literatura bavi. Voditelj cafea Matija Powlison Belković najavio kako je intencija stvoriti konkretan sadržaj, ali i uključiti građane ovog dijela Zagreba u kulturnu scenu kroz dijalog sa susjednim zemljama.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X