St. Vincent ‘Daddy’s Home’ – St. Vincent je došla kući

U životu sam se uvjerio da nema ničeg ljepšeg nego početi glazbenu recenziju nekim sociopolitičkim pitanjem: recimo, kako bi hrvatska javnost reagirala da dijete nekog sumnjivog pretvorbenjaka ili zakonski gonjenog perača novca snimi album te ga nazove ‘Tata je stigao doma’, nakon što je gospodin otac proveo stanovito vrijeme u zatvoru?

St. Vincent ‘Daddy’s Home’

Upravo je to učinila St. Vincent, alias Annie Clark. Tata joj je oslobođen nakon služenja višegodišnje zatvorske kazne zbog financijskih makinacija.

Maknemo li te činjenice na stranu, gđa Annie Clark je načinila šarenu, kinematičnu, retrofuturističnu ploču s tvrdim ritmovima i mekim baladama koja nudi za svakog ponešto. Njena inspiracija je poput socijalnog leptirića koji okolo leti i uzima različite zvukove te ih uklapa u ekstrovertiranu, komunikativnu zvučnu sliku koja ostavlja dojam prozračnosti, kao da bi u sve to mogao doći još koji instrument. Ona istovremeno podsjeća na najbolje dane njujorških tulumarenja i daje perspektivu kako će zvučati muzika budućnosti.

Stilsko šarenilo i eklekticizam će najbrže dozvati Davida Bowieja, čiji će duh odzvanjati u uvodnoj „Pay Your Way In Pain“. Urlikanje na „Daddy’s Home“ evocira na Sly Stonea i njegove spore pijane „grooveove“, te promukle vokale. Tu je još i grande rock balada „Live in the Dream“ i nekoliko mirnijih brojeva u drugoj polovici ove kolekcije pjesama, ali zato dinamitna „Down“ unosi krv, nervozu i ritam u noge koje počinju same plesati.

Dodatna injekcija svježine se zove „My Baby Wants a Baby“ koja uspješno povezuje antikni mediteranski pop s ovovjekom elektronikom. Bez obzira na referencu „Daddy’s Home“, Annie Clark alias St. Vincent se na ovom albumu osjećala kao da je ona doma, na svom kućnom tulumu, i zabavlja se kao nikad dosad. Gorki i slatki trenuci se najbolje osjećaju kad su pomiješani.

Dakle, St. Vincent je pažljivo slagala ovaj album, ali se nije propustila dobro zabaviti. Isto ostavlja svojim slušateljima u amanet.

Ocjena: 8/10

(Loma Vista, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X