Stigao balkanski odgovor na ‘South Park’ – pogledajte animirani serijal ‘Bruca Braca Bruda Brada’

Četiri animirana junaka iz srca Sarajeva u središtu su novog serijala koji na humorističan i satiričan način predstavlja surovu realnost regije, ujedinjeni u žanru nazvanom pop horor. Zbog specifičnog, brutalno iskrenog i karikiranog izražaja, mnogi su ih već prozvali balkanskom verzijom popularne serije ‘South Park’.

‘Bruca Braca Bruda Brada’

Bruca, Braca, Bruda i Brada junaci su iz sarajevskog kvarta Švrakino Selo. Četiri različita karaktera, od kojih svaki utjelovljuje jednu vrstu “horora” regionalnog društva, na humorističan i dinamičan način progovaraju o gorućim društveno-političkim temama regije.

edinstveni animirani serijal sastoji se od deset epizoda koje će se emitirati do lipnja svake nedjelje u 22 h na YouTube kanalu Bruca Braca Bruda Brada, a publiku očekuju gostujuće uloge likova koji neodoljivo podsjećaju na glavne aktere regionalne društveno-političke scene, a svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je sasvim slučajna. U aktualnoj epizodi „Lopta je okrugla” jedan od gostujućih likova nosi ime Maminjo.

Radi se o do sada najzahtjevnijem projektu sarajevskog kolektiva Helem nejse, inače poznatog po glazbenom stvaralaštvu i popularnom podcastu proizašlom iz radijske emisije u kojoj su “Bruca Braca Bruda i Brada” postojali kao kratka radio drama. 2019. dobila je animirani oblik, a poštapalice iz serijala u međuvremenu su postale neizostavan dio lokalnog žargona.

Surovi su i brutalni, no samo zato što je, tvrde, danas to jedini put za razumijevanje našeg društva: “Jeste li primijetili da se javni prostor pretvorio u utakmicu koja se svodi na što skandalozniji pristup izražavanju mišljenja? Taj naopaki svijet treba znati uhvatiti da bi ga se predstavilo onakvim kakav zapravo jest. Nemamo nikakav problem s tim da naš humor bude i provokativan, pa čak i da s vremena na vrijeme zaboli, jer samo tako će dotaći tamo gdje treba. Mi se bavimo umjetnošću, a umjetnost ne diskriminira, ne moralizira i ne osuđuje, nego pokušava razumjeti. Mi pokušavamo shvatiti motive četvorke iz Švrakinog i razloge zašto su oni to što jesu, da bismo možda jednog dana shvatili zašto je naše društvo takvo kakvo jest”, izjavili su momci iz Helem Nejse.

Bruda je agresivan lik poduzetničkog duha, Brada je naivac, Braca sin lokalnog moćnika, a Bruca nedefiniran, stoga često jedini glas razuma ovog kaosa satiričnog karaktera.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X