‘Straight Outta Compton’ – N.W.A. i snaga ulične mudrosti

Posljednjih godina naučeni smo da u naša kina novi filmovi istodobno stižu kad i u američka, pa nas pomalo zbunjuje kašnjenje biografske drame o jednom od najslavnijih i najbitnijih reperskih kolektiva, N.W.A., ‘Straight Outta Compton’ od mjesec dana. U međuvremenu su do nas stigle vrlo pozitivne kritike, što je dodatno pobudilo interes za film.

'Straight Outta Compton'
‘Straight Outta Compton’

Krajem osamdesetih, skupina dječaka iz Comptona u Kaliforniji pokrenula je etiketu Ruthless i, kako se to već kaže, zauvijek promijenila tijek američke glazbene povijesti. Nošeni prvenstveno iznimnim glazbenim talentom Dr. Drea, snažnim tekstovima Ice Cubea, te gangsterskom karizmom Eazy E-ja, ova supergrupa je snimila remek-djelo gangsterskog rapa, “Straight Outta Compton” i podijelila Ameriku svojim realističnim progovaranjem o uvjetima života u crnačkim zajednicama u to turbulentno vrijeme. No, kako nam povijest pokazuje crnoj je zajednici u S.A.D.-u svako vrijeme turbulentno. Kada u filmu gledamo reportaže policijskog napada na Rodneya Kinga, one su samo podsjetnik na činjenicu da se ništa nije promijenilo do danas kada se njegovo ime može zamijeniti imenima Michaela Browna ili Erica Garnera.

Scene policijskog maltretiranja članova kolektiva samo zato što izgledaju kao članovi bande, što rezultira Ice Cubeovim pisanjem jedne od najžešćih himni otpora “Fuck tha Police”, djeluju relevantno danas, jer te će se scene ponavljati još dugo. Ako je ikakav napredak postignut, onda je to u činjenici da danas, više od četvrt stoljeća kasnije, nitko ne bi bio uhićen i priveden zbog izvedbe navedene pjesme. A i to je valjda nešto.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l5r5cZk0EfY[/youtube]

Glavni dio filma vrti se oko razlaza N.W.A., prvo odlaskom Ice Cubea u solo vode, a zatim i Drea u Death Row Records, a koje je sve potaknuto muljanjem menadžera Jerryja Hellera, kojeg glumi Paul Giamatti. Giamatti je ove godine već glumio veoma sličnu ulogu u biografiji Briana Wilsona, “Love and Mercy”, no uloga Hellera je neusporedivo bolje napisana, tako da je ostvario puno bolju ulogu pozitivnog negativca od karikature u prethodnom filmu. Ostatak postave čine mladi i nepoznati glumci, što je za ovaj film bilo neophodno. I svi su obavili dobar posao i sasvim sigurno ćemo ih gledati mnogo ubuduće. O’Shea Jackson Jr., sin Ice Cubea, glumi svog oca tako da (pogotovo u ranijem djelu filma) ponekad nije teško smetnuti s uma da nije riječ o dokumetarnom materijalu. Corey Hawkins je vrlo dobar kao Dre, a Jason Mitchell u ulozi Eazy-E-ja doista briljira.

Posebno je zanimljiva dionica koja prikazuje Drea kako pokušava opstati u potpunoj dekadenciji Death Rowa u vrijeme kada se pojavljuju budući nositelji hip-hop plamena, Snoop Dogg i Tupac Shakur. Već se spominje kako bi se, nakon uspjeha “Straight Outta Compton” trebao snimati i film o ovoj dvojici, a Marc Rose koji u ovom filmu glumi Tupaca, vjerojatno će ponoviti ulogu u biografskom filmu o zvijezdi, koji režira John Singleton poznat po drami “Boyz ‘n’ the Hood” iz 1991. godine, s Ice Cubeom u glavnoj ulozi, nazvanom po prvom hitu Eazy E-ja. Usputna ilustracija koliko su članovi N.W.A. bitni u povijesti popularne kulture.

“You are now about to witness the strenght of street knowledge!” To su riječi koje otvaraju legendaran prvijenac N.W.A., “Straight Outta Compton”, kao i istoimeni film. Može se diskutirati koliko nam točno film opisuje snagu ulične mudrosti, jer dojam koji ostavlja je prilično tragičan. Znamo, primjerice, da je Dr. Dre postigao možda i najveću od svih karijera u rap glazbi, ali na kraju filma ni on ne djeluje kao pobjednik, već raskida sa potpuno ludim Suge Knightom i njihovim Death Rowom kapitulacijom pred nasilnikom i kreće sam od početka s Aftermathom. Sudbina je htjela da Suge Knight upravo na setu ovoga filma ubije čovjeka automobilom, zbog čega je trenutno u zatvoru.

Logična je odluka bila ključnu priču graditi oko Eazy E-ja. Na početku filma on je diler koji u cijeli projekt ulazi kako bi okrenuo neku lovu, zatim se potpuno slučajno okuša kao reper i postigne velik uspjeh, koji ga u jednom trenutku dovede u situaciju da ruča s predsjenikom, da bi u trideset prvoj godini za vrijeme pokušaja ponovnog okupljanja N.W.A. tragično preminuo od AIDS-a. Ostatak bande nastavit će sa vlastitim uspješnim karijerama, ali Ericova tragična sudbina ostavit će trag na svakome od njih. Ovime film dobiva na emocionalnoj težini, bez koje biografske drame ne ostavljaju trag. Kao što je slučaj bio sa spomenutom “Love & Mercy”.

“Straight Outta Compton” spada u bolje recentne glazbene biografije i svakako je jedan od najboljih filmova objavljenih prije oskarovske predsezone. Nakon projekcije se i među nereperskom publikom čulo vrlo pozitivnih reakcija na sam film i glazbu, što je najbolji dokaz da je postignuto nešto dobro.

Ocjena: 8/10

(Circle of Confusion, Cube Vision, Legendary Pictures, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X