Sunnysiders ‘The Bridges’ – Hrvatski južnjački blues

Deseta obljetnica postojanja projekta Sunnysiders je proslavljena kako treba – kvalitetnom muzikom, druženjem s kolegama i prijateljima, najvažnije, i novim albumom.

Sunnysiders ‘The Bridges’

Dugogodišnji basist Daleke obale Boris Hrepić Hrepa i Antonija Vrgoč Rola ne odustaju od svojih snova da sviraju muziku koju vole. Uz malu pomoć svojih prijatelja kreirali su srčanu, čvrstu, četvrtu po redu ploču koja, živi u nekom prošlom vremenu bluesa i rocka. Bar je takav proizvoljni i nikad objektivni dojam potpisnika ovog teksta, i to nije loše jer „The Bridges“ miriše na pivu, birtiju i „čagicu“, udara poput klipova motora kojim se Antonia i Boris voze u slobodu, te poput mostova veže i spaja emocije i ljude, kako u kojoj pjesmi.

Album je snimljen s kolegama i prijateljima koji su gostovali kako koji i u kojoj pjesmi. Snimalo se kako i dolikuje pravim blues lutalicama, u raznim studijima od Manchestera, preko Zagreba do Pekinga. Kao najuspjelije suradnje su strastvena „You’re Not That Good To Me To Cry“ s Yogijem Lonichem i burna „Not Only One of Those“ sa Zoranom Čalićem i Krešom Oremušem, a spomena vrijedan je i dragulj „Hood in the Face“, žestoki broj inspiriran nevoljom na autocesti.

Zvjezdanoj prašini tu nije kraj: gostuju i Neno Belan s Fiumensima, kao i mlađahni Detroit Groove Gang, uz naramak inozemnih majstora. I Antonija i Hrepić su se predstavili kao dobri interpretatori, dorasli svim zahtjevima koje su pjesme postavljale pred njih. Hrepić se sa svojim vokalom doima kao zdravija i vedrija verzija Marka Lanegana, a Antonia kao nekadašnja crna obiteljska ovca, nemirna, neposlušna, prerano pobjegla kćerka iz roditeljske kuće.

Iako je album otpjevan na engleskom jeziku i natopljen muzičkim stilom koji je u svojim korijenima američki i južnjački, Antonija i Boris se nisu uspjeli otrgnuti od lokalnog zagrljaja, pa tako „The Bridges“ ima neizreciv prizvuk domaćeg, kao da se njihov blues događa sada i ovdje, u tom bi se smislu postavilo pitanje – što bi bilo da je album snimljen na hrvatskom jeziku. Odgovor na to pitanje zna samo vjetar, iako, u ovoj nepredvidivoj godini, možda to ne zna čak ni on.

Ocjena: 8/10

(Dancing Bear, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X