Superval+ uz domaće D. i DkD i crnogorski Petrikor napunio Vintage Industrial

Glavni je cilj Supervala+ podržati glazbu mladih iz regije, na hrvatskoj sceni predstaviti bendove iz drugih zemalja, a bendovima sa Supervala omogućiti da se za njih čuje i izvan naših granica. Ovo je treći po redu takav koncert.

DkD, Superval+ u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Dok god ima glazbe, bit će i mladih, a dok ima mladih, bit će i glazbe. Njihov međusobno zavisan odnos proteže se naprijed-nazad kroz godine i osjetljiv je pod prstima. Gorko-slatkog je okusa ako prste ikad prinesete usnama jer iako je glazba vječna, mladi se mijenjaju.

Pa, naravno, nije sve tako sivo jer i dalje beskrajno uživamo u glazbi kakva god ona bila, a svirke uživo ne propuštamo ni za što. 21. veljače 2024. opet smo se okupili u Vintage Industrial Baru na još jednom izdanju Supervala+, a ovaj smo put uz zagrebačke bendove D. i DkD ugostili i Petrikor iz Podgorice. Da podsjetimo, glavni je cilj Supervala+ podržati glazbu mladih iz regije, na hrvatskoj sceni predstaviti bendove iz drugih zemalja, a bendovima sa Supervala omogućiti da se za njih čuje i izvan naših granica. Ovo je treći po redu takav koncert, a dojmovi su kao i uvijek – teški za skupiti u šaku riječi.

Prvi su te večeri nastupili D., zagrebački bend čija se glazba ne može precizno odrediti i svrstati pod „samo jedno“, a upravo ih to čini zanimljivima publici. Članovi benda su Dag Huljev Jakopač (vokal, gitara), Matija Bojko (bass, back vokal) i Tituš Cvanciger (bubanj), a od samog su nas početka sve držali na nogama. Za početak i buđenje, D. je odsvirao „Doom“ potom koje je odmah uslijedio energični bubnjarski solo. D. na sceni djeluje posve kaotično i neobuzdano što se automatski reflektira u njihovom opusu, a takav svježi pristup ono je što nam mnogima treba.

D., Superval+ u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

„Is This How You See Us“ i „So Far So Good“ oštre su zvukom i pune zarazne energije koja se bez problema s pozornice odražava na ljude zbijene ispred nje. Toplo-hladni, gorkasti zvuk i ambijent glavno su obilježje D.-ovih autorskih pjesama, a kad ih slušate zadnje što biste pomislili je da su izvođači gotovo svi još više-manje klinci (srednjoškolci). Prvo vas izmore, a onda prisile da ostanete do kraja jer ne smijete ništa propustiti – na sceni nikada nisu jednolični, nisu dosadni. „Cycle“ i „D“ stavile su točku na „i“ u zadnjem bloku pjesama i poslužile kao fantastičan zaključak nastupu, iako, da se publiku pitalo, nastup bi ponovili još jednom.

Samo za nas, iz Podgorice su u Zagreb stigli Petrikor, bend čiji opus kombinira post punk i alt rock, a čine ga Strahinja Laković (vokal, ritam gitara), Ognjen Burić (vokal, klavijatura), Matija Mikulić (lead gitara), Andrija Milonjić (bass), i Rastko Laković (bubanj). Njihov zvuk pozitivno odskače od ostatka i lako je prepoznatljiv – sladak i topao kao sunčan dan ili nešto što biste na takav dan slušali. Započeli su obradom pjesme „Pijanstvo“ kao tribut Vladislavu Petkoviću Disu, a ostatak večeri izvodili su autorske pjesme i sve nas oduševili. „Hodnik Belog Svetla“, „Ponor“ pa „Projekcija Neba“, sve su bile kvalitetne i lako pamtljive. Plesalo se i pljeskalo u ritmu, tražilo se još. Sveukupni dojam dodatno upotpunjuju vokali čije su boje glasa ono nešto što zaista poškaklja uho i natjera vas da se njišete u ritmu. Petrikor kao da je direktna paralela i suprotnost D.-u svojim slatkim instrumentalom koji donekle diže u oblake. Posljednje su im izvedbe bile „Noćni Život u Kartagini“, „U Zoru Puštaju Pse“ i „Arabljanin“, ništa manje kvalitetnije od prethodnih izvedbi. Koliko su se publici svidjeli dokazalo je komešanje kad je Petrikor pokušao napustiti pozornicu. Nije nam bilo dosta i teško ih se zasititi, pa je, naravno, najučestaliji uzvik bio: „Hoćemo još!“

Petrikor, Superval+ u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

Posljednji te večeri i po posljednji put u njihovoj karijeri, na pozornicu su izašli članovi DkD-a – Matija Ivezić (vokal), Mika Moskaljov (vokal), Luka Škrlec (gitara), Stjepan Nemec (klavijature), Borna Fumić (bass) i Tituš Cvanciger (bubnjevi). Još u mraku i tišini, ekipa je bila nestrpljiva, nagužvana, napeta i na prstima. Otvorili su svoj nastup pjesmom „Rajka“ čije riječi napamet zna svatko iz prvog reda, a postupno se energija već prije kraja prve pjesme uzdigla do stropa, a čak se i strop namučio da bi je zadržao unutar zidova. Pred domaćom publikom, DkD je bio nalet vjetra, prolom oblaka i oluja koja nas je sve uzdrmala. Ekipi sve dobro poznate pjesme: „Greške“, „365“, „Dječak Iz Predgrađa“, „Nemanja“, „Divan Dan“ – doza adrenalina koju DkD vjernoj publici ubrizga direktno u krvotok. Scenski atraktivni, a o kvaliteti njihovih autorskih pjesama nije ni potrebno raspravljati. Stvorili su atmosferu kao da sutra ne postoji, u transu smo bili i mi i oni – točnije, sve što je u trenutku postojalo bili smo mi i oni. Umora nije bilo, samo čisto uzbuđenje.

DkD, Superval+ u Vintage Industrialu (Foto: Tomislav Sporiš)

„Sutra“, „Podsjećam“ i „Jugoslovenka“ natjerale su nas sve da skačemo u ritmu i pjevamo s njima kao da smo pjesme sami napisali, a onda se atmosfera malo stišala. DkD se službeno oprostio s publikom, a za utjehu su najavili album u skoroj budućnosti kako bi, kako su i sami rekli, „stavili točku na ‘i’“. Za posljednju pjesmu odabrali su „Slobodan“ (za vrijeme koje su Škrlec i Nemec zamijenili instrumente) i ubrzo je uzbuđenje prešlo u melankoliju i nostalgiju, baš onako, gorko-slatko. Naklonili su se, a kroz publiku se orilo: „DkD! DkD!“ Naravno, ne bi to bio DkD da za konačnicu Nemec nije odsvirao „Na Lijepom Plavom Dunavu“ Johanna Straussa II., pa se tako na gaži plesao i valcer!

Generacije se mijenjaju, glazba ostaje. Ostaje tutnjati u ušima satima nakon gaže, ostaje zapisana, snimljena, odslušana, zapamćena. Posebno nakon gaža u Vintageu kad o maločemu drugome razmišljamo, samo dopuštamo dojmovima da se slegnu. Nikad ih nije lako sažeti – zato treba biti tamo – jer za to postoji samo osjećaj, a ne riječi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X