Frequency i Slow Cured u Melinu – dvije različite energije

Grof Melin ponovno je ugostio, ovoga puta ne jedan, već dva mlada zagrebačka benda. Premda je petak 28. listopada bio kišovit i hladan, atmosfera je u Melinu bila čista suprotnost. Svirali su nam Frequency i Slow Cured čiji su talent i energija sažeti upravo u imenima grupa.

Slow Cured u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Na kraju tjedna, svima nam dobro dođe desert. Neki se zadovolje šetnjom pod kišobranom, drugi uživaju kod kuće u krevetu, a oni naše vrste još imaju dovoljno energije i volje da par sati provedu u Melinu – na nogama. Dobro pivo i još bolja glazba sve su što vam treba za dobru večer, a našu su noć otvorili članovi grupe Frequency.

Slow Cured u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Ovaj alternativni rock bend publici je predstavio dvije novosti: novu pjesmu „Trapped“ te novog člana, Frana Šandora (bass). Zajedno s ostatkom ekipe, Antonijem Zidarom (vokal, lead gitara), Jurajem Mikočem (ritam gitara) i Petrom Kožulom (bubnjevi), zaiskrio je publiku, a plamen je tinjao i rastao kroz čitavu večer. Nakon odsvirane nove pjesme koju je publika sa zadovoljstvom prihvatila, uslijedile su one starije, već znane publici. Autorske su im pjesme pisane na engleskom jeziku, a stihovi prožeti tajnovitošću. Riječi su putovale mnoštvom, onako slatko i primamljivo, pa ako ih i sami niste znali, niste mogli odoljeti njihanju i skakanju u ritmu.

Frequency u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Njihova je glazba baš ono što vam treba na kasnu jesensku večer: pomalo letargična, utopljena u dimu cigarete i glasovima okupljene mladeži, zaustavlja vrijeme. Jedna od posljednjih pjesama koju su izvodili, „Hole“, natjera vas da usporite, pogledate oko sebe i osvijestite ono što vas okružuje. Dok u pozadini vašeg uma poput šapta prolazi Zidarov glas popraćen fantastičnim instrumentalom, gotovo ćete sigurno osjetit zahvalnost što ste u tom trenutku imali priliku biti u Melinu. Atmosfera vas proguta, stihovi vas zarobe, ali nitko se ne opire. Obojani kišom i sjetnošću, završili su svoj nastup pjesmom „Restart“ te od publike zaradili ogroman pljesak popraćen vikom i komešanjem.

Frequency u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Kratka pauza za vrijeme koje se sastav na pozornici izmjenjivao te u nastavku Slow Cured. Ova žanrovski nesvrstana petorka nadalje je „dodala ulje na vatru“, rasplamsavši publiku do kraja. Divljalo se, skakalo, bježalo od moshpita i, naravno, pjevalo. Pomalo drugačiji od Frequencyja bili su Filip Radaljac (vokal, gitara), Katarina Stanić (vokal), Jakov Damjanović (bass), Bruno Petanović (bubnjevi) i Stjepan Nemec (klavijature). Pjesme, pisane na hrvatskom, jednom riječju podsjećaju na praskozorje i nemir prije samog svitanja sunca.

Frequency i Slow Cured u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Bez obzira na to, dobra se energija proširila Melinom, naguravalo se za mjesto u prvom redu, nadglasavalo u pjevanju. „F#“ i „87“ bile su među prvima otpjevanima, a da ih publika voli, znaju i oni. Jedina granica između pozornice i okupljenih bile su one materijalne; žice mikrofona i pojedinih instrumenata. Posve je jasno da je Slow Cured bend koji pripada publici isto onoliko koliko publika pripada njima. Kap koja je prelila čašu i gotovo nas sve spalila bila je pjesma „Dies Irae“, u isto vrijeme mračna i puna živosti. Plamen je dostigao svoj vrhunac, u Melinu je postalo neopisivo vruće, a vriskovi su postajali sve glasniji. U nastavku za kraj slijedile su „Umoran“ i „Dvije Kave S Mlijekom“, a publika je postala jedno s izvođačima. Riječi dobro poznate, malo mirnije. Usprkos tome, doživljaj se nije smirivao. „Hoćemo još! Hoćemo još!“ odzvanjalo je od starih zidova, a čulo se vjerojatno i niz ulicu.

Slow Cured u Grofu Melinu (Foto: Jakov Milun)

Započeli smo letargično, završili dinamično. Dvije različite energije, dvije nevjerojatno dobre grupe. Pomalo žalite one koji ovakvim izvedbama ne svjedoče. Spektar tema bio je širok, kao i rasponi glasova vokalista koji riječima poklanjaju život. Kad nakon svirke stupite na mokru ulicu, na koži još možete osjetiti vibracije melodija koje još dugo ostaju urezane u sjećanje. Još jednom, ljudi se ne razilaze, ostaju međusobno pričati i smijati se. Vatra ne jenjava iako su nastupi završili. Već se raspravlja o sljedećoj svirci i zaista, sretni ste što ste baš tamo u baš tom trenutku.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X