Svi na pod: Album ‘Mladost’ smo dugo snimali i on predstavlja naše odrastanje

Beogradska pop grupa Svi na pod po prvi put je u Zagrebu nastupila u Malom pogonu Tvronice kulture 3. prosinca 2011. godine. Njihovo drugo koncertno ukazanje zakazano je za danas na istom mjestu. Svi na pod je u međuvremenu snimio drugi album ‘Mladost’ koji trenutno koncertno promovira, a o tome smo podrobnije porazgovarali s Petrom Rudićem, nekadašnjim gitaristom grupe Mravi, ujedno jednim od osnivača, producentom i programerom benda Svi na pod.

Svi na pod

Sjećam se vašeg prvog nastupa u Tvornici prije 2 i pol godine u Tvornici. Pjevačica Bojana Vunturisević se žalila na tremu zbog prvog nastupa u Zagrebu. Je li sigurnija u sebe sada kad bend dolazi po drugi put? Iako je prošlo prilično vremena, mora se priznati.

Petar Rudić: Svi smo skupa sa Bojanom osjećali tremu. Bio je to naš prvi solo nastup u Zagrebu. Ipak, probili smo led i sada nas čeka sigurna plovidba.

Tada ste izvodili i pjesmu „Zlato“ Vještica. Što vas još glazbeno inspirira sa zagrebačke tj. hrvatske scene?

Petar Rudić: Iz osamdesetih i sedamdesetih skoro sve. To je bilo zlatno doba za muziku u našoj bivšoj zemlji. Popularna muzika je bila kulturna i poštovale su se neke vrednosti koje su nam činile da budemo bolji ljudi. Arsen Dedić je negde bio presudan u trenucima kada se formirala ideja o konceptu albuma. Pratimo i deo novije scene. Sa nekima smo postali i prijatelji, evo recimo Antenat, naš basista svira zajedno sa Nenadom Kovačićem u Sevdah Takhtu bendu Damira Imamovića iz Sarajeva. Sa momcima iz ABOP-a smo se združili u Beogradu na njihovom koncertu, a Levija njihovog bubnjara znam iz Lollobrigida. Zapravo celu tadašnju postavu Lollobrigida sam upoznao dok smo snimali “Reklamu”, njihov singl kod nas u studiju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UI1s2p6MCWo[/youtube]

Što općenito mislite o suradnji i miješanju beogradske i zagrebačke scene? U Zagrebu se stječe dojam da nas ništa značajno iz Srbije nije zaobišlo. Kako je u Beogradu po tom pitanju?

Petar Rudić: Uvek je postojala veza između te dve scene. Setimo se novog vala osamdesetih i koncerata “Pozdrav Zagrebu” i “Pozdrav Beogradu” kada se vršila kulturna razmena više po inerciji, nego po direktivi. Evo, i danas imate primer jednog dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje: “Ljetno kino”, stari prijatelji Maks Juričić i Vlada Divljan, a i mi malo mlađi nalazimo načine da sarađujemo. Ida Prester je rado viđen gost kod nas u studiju.

Petar Rudić (Foto: Cvekphoto.com)

Nakon albuma “Prvi” snimili ste “Mladost”. Što vas je inspiriralo, što mučilo, što ste napravili bolje, a što lošije u odnosu na “Prvog”?

Petar Rudić: I “Prvi” i “Mladost” su snimani jako dugo i zajedničko im je to da smo gomilu singlova pustili u eter još dok se album nije pojavio. Inspirisala nas je neka nevidljiva sila koja nam je vezala noge i nije nam dala da se pomaknemo jako dugo. Borba sa njom je bila teška, ali smo dobili par bitaka, i na kraju smo je nazvali pravim imenom, a to je “odrastanje”. Drugi album donosi drugačiji zvuk. Više smo bili upućeni jedni na druge i ceo je homogeniji u odnosu na prvi. Iako žanrovski šaren, album vezuje jedna nit, a to je mladost. Nije ništa lošiji u odnosu na prvi, samo je drugačiji.

Svi na pod

Gostovala vam je i Ida Prester, koju si već spomenuo kao ‘rado viđenu gošću’…

Petar Rudić: Da, Ida je baš čest gost kod nas u studiju. Surađujemo na raznim njenim projektima. I Frau Casio i Lollobrigida se često čuju iz režije Destilerije. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X