Sylvie Simmons ‘I’m Your Man: Život Leonarda Cohena’ – ultimativna biografija velikana stiha

Vuković & Runjić nam predstavlja dosad najtemeljitije i stilski najbolje dotjeran životopis jednog od najvećih kantautora prošlog stoljeća.

Sylvie Simmons “I’m Your Man: Život Leonarda Cohena”

Knjiga glazbene novinarke Sylvie Simmons “I’m Your Man: Život Leonarda Cohena” na svojoj naslovnici se reklamira izvatkom iz recenzije u Rolling Stoneu koji navodi kako je u pitanju “knjiga kakvu je Cohen odavno zaslužio” te da su “uz nju sve prethodnice praktički suvišne”. Iako na prvi pogled ovakva izjava zvuči gordo i razmetljivo, dovoljno se prisjetiti nekih od tih prethodnica koje smo dosad imali priliku čitati na hrvatskom jeziku, poput “Raznolikih stavova” kanadskoga biografa Ire Nadela koja je nosila isti podnaslov kao i ova Simmonsove, a koju je u nas izdala Naklada Ljevak ili pak “Hallelujah” Tima Footmana koja je izašla prije deset godina u izdanju Menarta i doći ćemo do zaključka kako navod s korica nije nimalo pretjeran. Uostalom, riječ je o knjizi koja je za razliku od spomenutih i nastala u suradnji s Cohenom, iz uvida u njegove papire i sjećanja te izravnih razgovora kako s njim, tako i s brojnim drugim ključnim igračima njegova života i karijere. I stil joj je uvelike sočniji od ponešto suhoparnih prethodnica.

Svakako ima smisla u činjenici da je jednoj ženi uspjelo o Cohenu napisati onakvu knjigu kakvu muškarci nisu mogli iznjedriti. On je ionako uvijek bolje komunicirao s ženama, uspostavljajući s njima neke mistične obrede zavođenja na koje su drugi mogli samo biti ljubomorni. Simmons će to u svojoj knjizi često isticati, podcrtavajući osvjedočenu sliku o Leonardu zavodniku, ali provest će nas i kroz sva njegova druga lica: vrsnog pjesnika u Montrealu, drogiranog romanopisca na grčkom otoku Hidru, sumnjičavog depresivca u New Yorku i Nashvilleu, strastvenog proučavatelja religija i opljačkanog redovnika Jikana na obroncima kraj Los Angelesa te pod stare dane, zvjezdanoga feniksa na svjetskoj turneji.

Riječ je ujedno i dosad jedinoj knjizi koja prati razvoj njegove karijere od prvih stihova, stranica i akorda na gitari do famozne povratničke turneje u novom stoljeću, ali i u naknadnom epilogu (izvorno izdanje izašlo je 2012.) i do samih posljednjih dana i konačno, smrti prije tri godine. Doživjet ćemo tako nešto dublji uvid u svaku njegovu knjigu i album od prilično zakašnjelog početka glazbene karijere u drugoj polovici šezdesetih, a neki od njih bit će posebno živo opisani poput, primjerice, cijelog poglavlja koje je posvećeno nastanku suludog i glanog albuma šlagera “Death of a Ladies’ Man” u produkciji divljeg i naoružanog Phila Spectora.

Za hrvatsko izdanje knjige “I’m Your Man” koji je na naš jezik uspješno prevela Selma Muftić Pustički zaslužna je kuća Vuković & Runjić koja se ovim naslovom, kao i istovremeno objavljenim prijevodom Cohenove posthumno objavljene zbirke pjesama “Plamen” priključuje valu kvalitetnog sadržaja koji nas zapljuskuje nakon smrti velikog kanadskog pjesnika i kantautora, a uključuje i recentno objavljen album “Thanks for the Dance”, dokumentarni film “Marianne & Leonard: Words of Love”, ali i povratak “izgubljenog” filma “Leonard Cohen: Bird on a Wire” na kinorepertoar. Sve ovo upućuje na to da publika Cohena nije zaboravila, već dapače, sve željnije konzumira ove sadržaje.

Cohen to, naravno, zaslužuje. Svi oni koji dosad još nisu pročitali neku knjigu koja bi im to dokazala u “I’m Your Man” će napokon naći onu pravu koja im je za takvo što dovoljna. Oni kojima Cohen nije stranac ionako su vjerojatno znatiželjni otkriti što im sve ova biografija donosi u odnosu na prethodne i sigurno neće biti razočarani rezultatom. Simmons na svakoj stranici uspijeva predočiti magnetsku karizmu ovoga majstora stiha i jednog od najkompetentniji kantautora prošloga stoljeća koji je i u scojim najmračnijim dubinama umio iznaći način kako uzdignuti naša srca te nastavlja biti nepresušnim vrelom nadahnuća glazbenicima kako na svjetskoj, tako i na ovdašnjoj sceni.

(Vuković & Runjić, 480 str., meki uvez, studeni 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X