Terraneo: nekad vruć i aktualan, a danas…

Zaokret prema mainstreamu u najavi samih izvođača bio je više no primjetan, što u suštini, naravno, nije nužno moralo ispasti sranje. No ispalo je.

Wu-Tang Clan (Foto: Tomislav Rosandić)

Završio je i treći glazbeno – ekološki festival Terraneo, odnosno prvi otkako je Škugor napustio svoje čedo, a Ricov preuzeo organizacijsku palicu. Iako se svojedobno tvrdilo da će Škugor ostati u ulozi festivalskog savjetnika, nikakav modus operandi nije dao zaključiti da je tome stvarno tako i bilo. Škugor je onda, čitav Terraneo projekt, kao uostalom i čitavu karijeru koncertnog promotora, romantizirao i poglavito iz razloga što je na isti posao gledao kao na melting pot strasti i edukacije, vrlo uspješne i korjenite edukacije; postao neka vrst idola svakom muzičkom entuzijastu kojem se ne diže na dalmatinski melos ili muziku preko Drine. I njemu se vjerovalo.

Kada su negdje sredinom siječnja mediji prenijeli vijest da Škugora zamjenjuje Ricov, genijalni organizator, ali i hladni pragmatik koji je od Weekend Media Festivala stvorio najjači regionalni festival komunikacijske industrije, prevladao je generalni osjećaj da je Scar ubio Mufasu. Zaokret prema mainstreamu u najavi samih izvođača bio je više no primjetan, što u suštini, naravno, nije nužno moralo ispasti sranje, no ispalo je.

Primjerice, jedno malo govno ispalo je i kada je Banksica zamijenjena Fun-Da-Mentalom, što u konačnici ne bi predstavljalo nikakav epohalan problem da upravo Banks, uz Cloud Nothings nije figurirala kao jedini izvođač u kompletnom line-upu koji nastupa na glavnoj pozornici, a koji je tu, vruć, aktualan, u kreativnom zaletu, mlad, potentan, a ne jebote The Cribs! Shodno tome, drugo govno ispalo je i kada se gig Cloud Nothingsa, benda čiji je album ‘Attack On Memory’ prošle godine poharao godišnje liste najboljih albuma, smjestio u vremenske gabarite kasnog ljetnog popodneva kada se ulicama bivše vojarne kreću isključivo zaštitari. Takav potez u najmanju ruku sugerira nedostatak elementarnog muzičkog znanja, poglavito uzevši u obzir profil publike koja je festival pohodila prethodne dvije godine. Terraneo je pod Škugorom figurirao kao muzički apdejtan, a ovo je Internet Explorer.

Cribsi klasično loši live. Nešto slično kao zimus u Tvornici kulture, no ovog puta bez Vlaste Popić da dodatno naglasi muzički šrot NME-jevog PR proizvoda koji je uspio u misiji da garažni rock postane dosadan k’o proljev već nakon 15 minuta slušanja. Kako? Uistinu, ne znam što je grotesknije – Jerman koji očajnički pokušava biti indie personifikacija Joeya Ramonea ili činjenica da se ni nakon hiperprodukcije albuma u zadnjih 9 godina taj smiješan bend ne namjerava zaustaviti.

Aloe Blacc ostao je, nažalost, bez mog aplauza, dijelom jer mi jer nakon Cribsa trebala rakija, a dijelom i jer ga je pod svoje svodničke skute uzela Antena Zagreb, a mislim da ne treba pojašnjavati o kolikoj količini prostitucije u eteru onda govorimo.

Što napisati o Wu-Tang Clanu? ‘Wu – Tang Clan ain’t nothing tu fuck with!’ je apsolutno dovoljno!

Prvi dan: Prodigy u Šibeniku – noć živih mrtvaca

Drugi dan: Najtužnijih 24 sata u povijesti Terranea

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X