The Bambi Molesters ‘Dumb Loud Hollow Twang DeLuxe’ – prvi udarac u zlatnu žilu

Objavljeno je novo reizdanje remakea drugog prvijenca nekad ‘najuspješnijeg domaćeg glazbenog proizvoda na zapadnom tržištu’.

Neće ovo biti prvi tekst potaknut albumom “Dumb Loud Hollow Twang” sisačke surf rock atrakcije The Bambi Molesters na našem portalu. Pisali smo već o njemu povodom njegovog prethodnog vinilnog reizdanja prije gotovo osam godina, a ovaj put povod za novi susret s ovim kultnim djelom instrumentalnog rocka njegovo je novo izdanje na prozirnoj ploči u nizu u kojem je već ponovno objavljen i njihov posljednji studijski uradak, fantastični “As the Dark Wave Swells”, a o kojem ste mogli na ovim stranicama čitati jučer u opširnom osvrtu našeg urednika.

“Dumb Loud Hollow Twang” drugi je i ujedno službeni prvijenac benda o kojemu prevladava krnji narativ koji se uglavnom svodi na tezu “kako je tamo neki Sisak iznjedrio najuspješniji domaći glazbeni proizvod na zapadnom tržištu”, kao da sve što valja u hrvatskoj glazbi mora nastati ako ne u Zagrebu, onda barem u Splitu. Kažem drugi prvijenac jer su Dalibor Pavičić, Dinko Tomljanović, Hrvoje Zaborac i Lada Furlan (tada još bez Zaborac) prije njega snimili demo CD “The Bambi Molesters Play Out of Tune” na etiketi Slušaj najglasnije!, a koji se za razliku od izvorne verzije “Twanga” još može pronaći gdje god Zdenko Franjić razvije svoj legendarni štand s knjigama i glazbom.

Taj originalni “Dumb Loud Hollow Twang” 1998. je objavila njemačka etiketa Kamikaze Records i do kraja iste godine disk je rasprodan i ostaje izvan printa. Umjesto da ga reizdaju u tom obliku, The Bambi Molesters su ga šest godina kasnije, kao etabliran sastav iza kojega je već bilo i jedno izrazito uspješno izdanje, “Sonic Bullets: 13 From the Hip”, odlučili snimiti istu ploču iznova, sa znanjem i iskustvom, ukrašenu novim i raskošnijim aranžmanima. Tako je nastao “Dumb Loud Hollow Twang DeLuxe”, konačna i na tržištu trenutno jedina dostupna verzija albuma.

The Bambi Molesters ‘Dumb Loud Hollow Twang’

DeLuxe izdanje na disku i u digitalnom formatu bilo je opremljeno i s nekoliko dodatnih pjesama u odnosu na izvornu verziju, a od njih pet samo su dvije, zbog temporalnog ograničenja formata, našle mjesto na ploči. To su autorska “Beach Murder Mystery” i “The Breeze and I” kubanskog skladatelja Ernesta Lecuone. Preostale tri obrade nažalost nisu otisnute, a to su “Margaya”, koncertni favorit “Cecilia Ann” s doprinosa indie legendi Pixies žanru surf rocka, albuma “Bossanova”, te “Restless” na kojem vokalno gostuje Chris Eckman i koja kao takva (kao i uostalom i “Ice & Pinewood Trees” sa spomenutog “Sonic Bullets”) anticipira njihovu suradnju koja će se naredne godine pretvoriti u bend The Strange i njihov izvrsni prvijenac “Nights of Forgotten Films”. Ovaj “Restless” treba razlikovati od Eckmanove vlastite pjesme istog naziva koju u tom razdoblju objavljuje na albumu “The Black Field”; ovdje je riječ o obradi benda Johnny Kidd & The Pirates iz 1960. godine.

Ovaj album za koji bend kaže da je snimljen “tri sata i šest godina” djeluje poput feniksa koji se ponovno rađa u svakom desetljeću: snimljen 1997., ponovno snimljen 2003., reizdan na vinilu 2014. i sada ponovno objavljen na prozirnoj ploči 2021. godine. Kada je prvi objavljen, producent Phil Dirt u popratnom tekstu izdanja napisao je da je konačni rezultat testirao na svom suradniku Ujaku Alu koji je u znak odobravanja izjavio: “Doesn’t suck!” Sami Bambiji su povodom reizdanja izjavili kako im se čini da nova verzija zaslužuje bolju ocjenu od toga i bili su u pravu. Premda autorski ne doseže one vrhunce koje ćemo zajedno s njima otkriti na “Sonic Bullets” i “As the Dark Wave Swells”, Molestersi su s “Dumb Loud Hollow Twang” (i samo ime albuma je briljantno) udarili u zlatnu žilu, a koliko se iz nje blaga može izvući otkrili su njegovom “DeLuxe” verzijom.

Nakon što smo nagrađeni prvim i posljednjim albumom na šarenim pločama, bilo bi lijepo dočekati i preostale naslove iz njihovog kataloga, a to su “Intensity!” (1999.) i “Sonic Bullets” iz 2001. godine. The Bambi Molesters kao takvi, poznato je, više nisu aktivni. Koliko god se radujemo pratiti daljnji usporedni put frakcija u koje su podijeljeni, toliko je lijep i svaki ponovni susret sa velikom ostavštinom ovog benda koja nimalo ne blijedi. Jednostavno ne postoji mjerilo prema kojem The Bambi Molesters ne pripadaju krugu velikana suvremenog domaćeg rocka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X