‘The Cabin in the Woods’ – vrhunska horor slagalica

‘The Cabin in the Woods’ nije samo jedan od najboljih filmova svog žanra, nego i jedan od najboljih filmova koji su se pojavili u našim kinima ove godine.

The Cabin in the Woods

Petero prijatelja upute se prema napuštenoj kolibi u šumi, kako bi proveli nezaboravan vikend zabavljajući se, opijajući i napušavajući se. Imamo sportaša (Chris Hemsworth) i njegovu curu šminkericu – opušten i seksualno slobodan par, njihovu sramežljivu frendicu, djevicu (Kristen Connolly), napušenog, iritantnog frenda (Fran Kranz) i tipa kojeg pokušavaju namjestiti sramežljivoj frendici, izbildanog štrebera. Već prije dolaska na odredište počnu se događati čudne stvari (neobičan susret s vlasnikom benzinske postaje), a pri samom ulasku u jezivu kolibu smještenu usred ničega, jasno je da ih ne očekuje najbolji provod.

Ne zvuči pretjerano obećavajuće , a i nismo li imali prilike vidjeti desetke ovakvih filmova? Evil Dead Sama Raimia i Hellraiser svakako mi prvi padaju na pamet, a njegova početna premisa dovodi ga usporedbu i s nizom drugih filmova. No Joss Whedon (producent i scenarist filma; redatelj filma The Avengers) i redatelj Drew Goddard (scenarist filma Cloverfield i serije Lost), koji su svojevremeno surađivali na serijalima “Buffy” i “Angel”, potrudili su se ne samo servirati jedan od najboljih filmova svog žanra, nego i jedan od najboljih filmova koji su se pojavili u našim kinima ove godine. “The Cabin in the Woods” je nešto što, iako istovremeno svojevrsni hommage nekima od najpoznatijih horor filmova, stoji zasebno u jednoj sasvim novoj kategoriji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eXfc12BqFkc[/youtube]

Cijelu situaciju u kolibi promatraju i djelomično kontroliraju dva tipa (Richard Jenkins i Bradley Whitford), dajući priči od samog početka jedan drugačij ton od uobičajenog za ovakve filmove, no čak i s uvidom iz te perspektive, kad god pomislite da znate što se događa, shvatite da je film neprestano korak ispred vas, tjerajući vas da konstantno preispitujete i nagađate. Likovi poprimaju i gube svoje konture u okviru likova filma, od najobičnijih stereotipa do specifične simboličnost, no elaborirati tu misao i pričati o radnji ne bi bilo pošteno, iako bih mogao otkriti još pokoju stvar i uopće ne spojlati film. Što manje znate u filmu, imate više prostora za uživanje u njemu. Ovo je film kakav neuspješno pokušavaju snimiti godinama – gdje se uspješno isprepliću humor i horor, slobodno se krećući kroz radnju, ne smetajući jedan drugome i ne umanjujući vrijednost jedan drugome, gdje humor nije isforsiran i blesav i gdje horor nije proizvoljan, čisto sadistički i sam sebi svrhom.

Propustio sam nedavno pisati o odličnom filmu “Chronicle”, koji na sličan način uzima dobro poznati žanr i u svojim rukama ga potpuno mijenja i modificira na jedinstven i prije svega zabavan način. Ljubitelji pravih punokorvnih SF/fantasy/horor filmova napokon mogu doći na svoje s “The Cabin in the Woods”. Nije za svačiji ukus i želudac, ne štedi na brutalnosti, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o intrigantnoj slagalici, koja garantira odličnu zabavu uz dobru priču, dobar scenarij i pregršt humora i horora.

Ocjena: 8/10

(AFX Studios, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Mutant Enemy, 2011.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X