The Duke Ellington Orchestra u Zagrebu

The Duke Ellington Orchestra predvođen Paulom Ellingtonom nastupit će 4. listopada u koncertnoj dvorani Lisinski s početkom u 20 sati.

The Duke Ellington Orchestra

Orkestar koji već desetljećima izvodi  djela Dukea Ellingtona, a kojeg vodi njegov unuk, Paul Ellington, provest će slušatelje kroz bogatu jazz-riznicu. U njoj se nalaze skladbe poput svjetski popularnih “Take the A-Train”, “It don’t mean a thing”,  “Satin doll” ili “In a sentimental mood”, a zajedno su bile jedne od perjanica onog što je Duke volio nazivati “američkom glazbom”.

Ovaj izvrsni skladatelj, pijanist i voditelj big benda bio je impresioniran instrumentalistima koje je spajao u jedan jedini ali za njega nevjerojatan instrument koji se zove – orkestar.  Obilježio je prvu polovinu dvadesetog stoljeća, a svoju suverenost u jazzu još je jednom potvrdio pedesetih kad je objavio skladbu “Diminuendo and Crescendo in Blue”. Glazbenici su ga voljeli, ostajali su uz njega godinama jer ih je cijenio; uživao je u njihovom talentu, a oni u njegovoj viziji.

Surađivao je s Ellom Fitzgerald, Countom Basiejem, Louisom Armstrongom te mnogim drugim suvremenicima koji su ga smatrali izuzetno talentiranim i karizmatičnim. Velika kriza u orkestralnom svijetu uslijedila je 1942. kad se Američka glazbena federacija sukobila s predstavnicima glavnih diskografskih kuća zbog nereguliranog isplaćivanja tantijema, čime su instrumentalisti na neko vrijeme prestali sa snimanjima. Nakon štrajka, tržište je pronašlo izlaz u vokalistima što je razvoj glazbene scene odvelo u sasvim drugom smjeru – pjevači su postali zvijezde, a Frank Sinatra bio je jedna od prvih. No 1956. godine na Newport Jazz Festivalu, Ellingtonov je orkestar vratio stari sjaj izvodeći “Diminuendo and Crescendo in Blue” pred novijom i drugačijom publikom. Nedugo zatim oduševio je na europskoj turneji, a po povratku iz Europe skladao je za filmove “Anatomy of a Murder” i “Paris Blues” …Bilo je to vrijeme novog Ellingtonovog uzleta na životnom putu kojim je zadužio svjetsku glazbenu scenu.

Ulaznice za koncert slavnog orkestra u prodaji su od  3. rujna, na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog te putem sustava www.ulaznice.hr.

Cijena ulaznica iznosi 190 kuna za treću kategoriju, 240 kuna za drugu kategoriju, 290 za prvu kategoriju te 340 kuna za VIP. Poseban popust očekuje pretplatnike ciklusa „Lisinski subotom” – za najbrže je izdvojeno  čak 100 ulaznica s 20 posto popusta. Za prvi zagrebački nastup poznatih jazzista u prodaji je samo 1300 ulaznica, a uz Zagreb ovog će puta posjetiti i Ljubljanu, Bratislavu, Prag, Ravello, Tokyo.

Blagajna dvorane Lisinski otvorena je radnim danom od 10-20 sati te subotom od 9-14 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X