The Ex: Nemamo uopće ideju koliko vrijedimo

Razgovor s pjevačem i gitaristom kultne nizozemske punk skupine, koja u petak, 26. listopada, nastupa u zagrebačkoj Močvari.

The Ex (Foto: RDD)

The Ex se vraćaju u Zagreb. Nizozemski pioniri prvotne punk eksplozije, koji su prvi album „Disturbing Domestic Peace“ objavili još 1980., u petak, 26. listopada, u Močvari promoviraju posljednji studijski uradak. Album „Catch My Shoe“ prvi je snimljeni materijal The Ex-a bez pjevača G. W. Soka, kojega je zamijenio Arnold de Boer. Upravo smo od njega izmuzli nekoliko odgovora preko e-maila, pa evo što kaže pred novi zagrebački koncert ovih kultnih anarho-pankera.

Već godinu i pol dana promovirate album ‘Catch My Shoe’. Kakvi su dojmovi dosad?

Dosad – odlični! Gotovo svakog dana ulazimo u nove države. Upravo smo se vratili iz Brazila i već smo svirali u Turskoj, Grčkoj i Bugarskoj, a ovoga trenutka ulazimo u Bukurešt. Sve te različite valute nam čine putovanje dosta konfuznim, srećom da Grci još nisu odbacili euro.

U petak vas put dovodi u Zagreb, na vaš treći koncert pred hrvatskom publikom. Što ovoga puta očekujete?

Zadnji put smo svirali u Močvari 2010. godine i pamtimo to kao vrlo ugodno iskustvo. Hrvatska publika je divna, ne očekujem ništa manje ni sada.

A što bi mi od vas mogli očekivati?

Svirat ćemo puno novih pjesama!

‘Catch My Shoe’ je prvi album The Ex-a bez pjevača G. W. Soka, kojega ste zamijenili prije tri godine. Koliko je to utjecalo na bend?

Sigurno je da sam unio neke promjene u The Ex. Ja sam potpuno drugačija vrsta glazbenika od G. W. Soka; pišem tekstove, sviram gitaru i pritišćem gumbe na sampleru. Bila je to i za mene velika promjena.

The Ex (Foto: RDD)

The Ex je počeo prije 30 godina kao pravovjerni punk bend. Kako biste svoj zvbuk opisali danas?

Mislim da je to ipak posao novinara i kritičara. Dakle, možete imati svoje mišljenje, ali kad biste počeli pjevati moje tekstove i svirati dionice na gitari, vjerujte da biste tada puno teže definirali izričaj The Ex-a.

Tijekom godine zvuk ste mijenjali ponajprije brojnim suradnjama s jazz i folk glazbenicima. I vaš zadnji albuma pod velikim je utjecajem afričkih tradicionala. Koja se priča krije iza toga?

To je vrlo duga priča koja se temelji na ljubavi prema muzici i ljudima sa svih kontinenata. Mislim da bismo morali prosjediti cijelu večer, uz dobru hranu i piće, da bih vam uspio objasniti svaki detalj tih glazbenih avantura. To traje gotovo od početka, preko trideset godina unazad…

Uživate kultni status gdje god se pojavite. No, kakve pozicije držite doma, u Nizozemskoj?

Ne možemo baš to objektivno sagledati, nemamo uopće ideju koliko vrijedimo izvan Nizozemske, a ne znamo ni što značimo domaćoj publici. No, prekrasno je to što imamo fanove gdje god dođemo. U mnogim državama upoznamo ljude koji znaju za The Ex, imaju naše albume i znaju sve pjesme. Skupljamo obožavatelje već trideset godina i vjerujem da se uglavnom radi o promociji preko usmene predaje. Mislim da naša fanovska baza na taj način raste za barem jednog novog člana svaki dan. Tako je u svijetu, a tako je i u Nizozemskoj.

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X