The Ex: Nemamo uopće ideju koliko vrijedimo

Razgovor s pjevačem i gitaristom kultne nizozemske punk skupine, koja u petak, 26. listopada, nastupa u zagrebačkoj Močvari.

The Ex (Foto: RDD)

The Ex se vraćaju u Zagreb. Nizozemski pioniri prvotne punk eksplozije, koji su prvi album „Disturbing Domestic Peace“ objavili još 1980., u petak, 26. listopada, u Močvari promoviraju posljednji studijski uradak. Album „Catch My Shoe“ prvi je snimljeni materijal The Ex-a bez pjevača G. W. Soka, kojega je zamijenio Arnold de Boer. Upravo smo od njega izmuzli nekoliko odgovora preko e-maila, pa evo što kaže pred novi zagrebački koncert ovih kultnih anarho-pankera.

Već godinu i pol dana promovirate album ‘Catch My Shoe’. Kakvi su dojmovi dosad?

Dosad – odlični! Gotovo svakog dana ulazimo u nove države. Upravo smo se vratili iz Brazila i već smo svirali u Turskoj, Grčkoj i Bugarskoj, a ovoga trenutka ulazimo u Bukurešt. Sve te različite valute nam čine putovanje dosta konfuznim, srećom da Grci još nisu odbacili euro.

U petak vas put dovodi u Zagreb, na vaš treći koncert pred hrvatskom publikom. Što ovoga puta očekujete?

Zadnji put smo svirali u Močvari 2010. godine i pamtimo to kao vrlo ugodno iskustvo. Hrvatska publika je divna, ne očekujem ništa manje ni sada.

A što bi mi od vas mogli očekivati?

Svirat ćemo puno novih pjesama!

‘Catch My Shoe’ je prvi album The Ex-a bez pjevača G. W. Soka, kojega ste zamijenili prije tri godine. Koliko je to utjecalo na bend?

Sigurno je da sam unio neke promjene u The Ex. Ja sam potpuno drugačija vrsta glazbenika od G. W. Soka; pišem tekstove, sviram gitaru i pritišćem gumbe na sampleru. Bila je to i za mene velika promjena.

The Ex (Foto: RDD)

The Ex je počeo prije 30 godina kao pravovjerni punk bend. Kako biste svoj zvbuk opisali danas?

Mislim da je to ipak posao novinara i kritičara. Dakle, možete imati svoje mišljenje, ali kad biste počeli pjevati moje tekstove i svirati dionice na gitari, vjerujte da biste tada puno teže definirali izričaj The Ex-a.

Tijekom godine zvuk ste mijenjali ponajprije brojnim suradnjama s jazz i folk glazbenicima. I vaš zadnji albuma pod velikim je utjecajem afričkih tradicionala. Koja se priča krije iza toga?

To je vrlo duga priča koja se temelji na ljubavi prema muzici i ljudima sa svih kontinenata. Mislim da bismo morali prosjediti cijelu večer, uz dobru hranu i piće, da bih vam uspio objasniti svaki detalj tih glazbenih avantura. To traje gotovo od početka, preko trideset godina unazad…

Uživate kultni status gdje god se pojavite. No, kakve pozicije držite doma, u Nizozemskoj?

Ne možemo baš to objektivno sagledati, nemamo uopće ideju koliko vrijedimo izvan Nizozemske, a ne znamo ni što značimo domaćoj publici. No, prekrasno je to što imamo fanove gdje god dođemo. U mnogim državama upoznamo ljude koji znaju za The Ex, imaju naše albume i znaju sve pjesme. Skupljamo obožavatelje već trideset godina i vjerujem da se uglavnom radi o promociji preko usmene predaje. Mislim da naša fanovska baza na taj način raste za barem jednog novog člana svaki dan. Tako je u svijetu, a tako je i u Nizozemskoj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X