The Gentleman ‘Hide & Seek’ – bolji od nastupnog albuma

Tek mrvicu više od pola sata, koliko traje album ‘Hide and Seek’ Marka Lucijana Hraščanca alias The Gentlemana trebalo mu je da se pozicionira na hrvatskoj muzičkoj sceni. Nije ni čudo, izdan prije tri godine, njegov album prvijenac je postao mezimac malobrojne probrane publike koja od muzike uvijek očekuje više.

The Gentleman ‘Hide & Seek’

Eponimni prvijenac je poharao godišnjim listama rock kritičara, stoga se i od “Hide and Seek” očekuje isto. U zadnje tri godine od The Gentlemana su očekivanja samo rasla, a Hraščanec svojim drugim albumom nije iznevjerio. Čini se da je “Hide and Seek” još bolji od nastupnog, prvenstveno ako govorimo o The Gentlemanovom pjevanju koje je sugestivno i prirodno.

Osim što je komponirao sjajnu muziku, u periodu od približno par godina Hraščanec je (bio) član sastava U pol 9 kod Sabe i Moskau i to su koordinate na kojima počiva i njegov novi album. “Hide and Seek” je žanrovski difuzan, a kvalitativno fokusiran, prijemčiv, a opet album za posebne prigode, koji traži mnogo od slušatelja kojemu za uzvrat daje mnogo, mnogo više. The Gentleman je na ovom albumu nadahnut Velikom američkom pjesmaricom, kao i dekonstrukcijskim pristupima Nicka Cave (ili benda Moskau), te etno-ekskurzijama, a ima i cabareta. Uvodna, soulom inficirana pjesma “Body or Soul” je najslabija pjesma na albumu, relativno generička, uspješno prikriva kakvi se sve dragulji nalaze na ovoj kolekciji pjesama i kako će nepredvidivo s postojanim vrhunskim umjetničkim dojmom The Gentleman putovati kroz razne emocionalne priče.

Pjesma “Golden Ma’am” će ostaviti utisak da je to posveta Balaševiću, no zrnca razuma u glavi potpisnika ovih redaka kažu da se ta pjesma može iščitavati kao glazbeno ljubavno pismo panonskoj regiji koju popunjavaju senzibiliteti raznih naroda i raznih utjecaja. “You Came In Flowers” i “The Way You Love Me The Most” zaleđuju sve viskije u čaši u radijusu od dva kilometra od mjesta izvođenja i zaustavljaju vrijeme koje beskrajno traje u ruminiranjima i čuvstvenim lutanjima u magli obmana i očekivanja. Također treba spomenuti završnu, ambijentalnu “Purple Street”, stvorenu za zadržavanje pod dekicom u vrijeme kišnih, čmrljavih vikenda. “Purple Street” pokazuje da su Hraščanec i njegove kolegice i kolege izvrsni dramaturzi impresionisti čiji muzički potezi šalju radensku kroz kičmu i evociraju trnce koji se provlače kroz pjesmu do kulminacije. Završetak “Purple Street” je jedna gromoglasna šutnja koja slušatelja motivira da još jednom stisne tipku “play”.

Ne treba zaboraviti The Gentlemanovu all-star ekipu kolega izvođača i aranžera od kojih su za sada najpoznatiji Lana Janjanin, Marin Hraščanec i Ivan Grobenski (potonji je prošle godine izdao malo remek djelo “Siromahi i lazari”)

Mnogo toga je na ovom albumu napravljeno na zavidnoj razini, štoviše, sad se gledam u ogledalo i čini mi se da i ja malo pozelenio od jala zašto Hraščanec ima toliko talenta i znanja, a ja ne.

Ocjena: 9/10

(Intek Music, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X