‘The Hobbit’ i ‘Cloud Atlas’ – dugi sati zamorne avanture i prekrasnog nereda

Zaboravite filmove od 90 minuta. Uz dolazak po rezervirane karte, besramno dugačak niz foršpana prije filma, pauzu usred filma i film od 3 sata, odvajanje 4-5 sati svog slobodnog vremena za jedan film postaje pravilo, a ne iznimka.

'Cloud Atlas'

“Cloud Atlas”, moram priznati, unatoč svim svojim manama, ima nešto privlačno i hipnotizirajuće, u naznakama čak i dirljivo. Činjenica da mi je 172 minute držao pažnju i pritom ni u kojem trenutku nisam osjetio zamor i opterećenje velika je stvar. Tim više što se konstantno činio zanimljivijim nego što to uistinu jest i što u konačnici ipak nije uspio biti velik koliko je to htio.

Ne znam jeste li primijetili, ali braća Wachowski, redatelji Matrix trilogije, više nisu braća, nego su sada brat i sestra i zovu se Lana i Andy Wachowski. Nije to nevažan podatak za ovaj film jer ako gledate film znajući to, siguran sam da će se nekima otvoriti sasvim novi pogledi na film i ideje koje kroz njega propagiraju. Film prati šest priča, međusobno povezanih i isprepletenih, proširenih na razdoblje od 19. stoljeća pa sve tamo do daleke budućnosti. Glumci se pojavljuju u različitim ulogama, glume različite spolove, u različitim vremenima i prostorima i cijeli film konstantno nosi upravo te poruke transcendencije kroz vrijeme, prostor i spol, što je zapravo u jedno ruku prilično intimno i intrigantno, no s druge prilično teško odgovara na druga svoja (ozbiljnija) pitanja i prilično čudno egzistira u tom neznanju i nemogućnosti da krene dalje od dobro posloženih temelja priče.

Film je elegantno režiran, prizori su često prekrasni i/ili impresivni i glumci su uglavnom na razini zadatka, gdje bih posebno istaknuo izvanrednog Jima Broadbenta koji je ponovo pokazao raskoš svog talenta, ovdje i u dramskim i u komičnim situacijama. Nakon filma sam međutim bio poprilično zbunjen zbog raznoraznih informacija koje su mi napunile glavu prije gledanja filma. Nisam pronašao kompleksnost i slojevitost o kojoj sam čitao, nisam iščitao važnost priče i možda sam propustio nešto jako važno, no svu kompliciranost na koju sam naišao, smatrao sam suvišnom i kičastom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hWnAqFyaQ5s[/youtube]

Nekoliko priča ostalo je nerazrađeno i hladno i gotovo da su nepotrebne, kako u kontekstu cijele priče i ideje, tako i u kontekstu emocionalnog klimaksa filma. Povezanost likova proizlašla je tako češće nametnuto nego prirodno, češće izgovoreno nego viđeno i film je, kao i niz drugih koji su pokušavali zagristi taj zalogaj “povezanosti”  (Babel, Mammoth), posrnuo pred zadatkom kojeg si je sam zadao, uglavnom zbog isforsiranih i umjetnih ideja i površnog pristupa temi. Duo Wachowski i pridruženi im Tom Tykwer nažalost nisu ispod impresivne vizure uspjeli stvoriti željenu dubinu, pa čak ni smisao.

Ocjena: 6/10

(Cloud Atlas Productions, X-Filme Creative Pool, Anarchos Pictures, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X