The Killers ‘Battle Born’ – gubitak rokerske kičme

Nakon ‘Battle Born’ plačem za mizantropskim albumom ‘Day & Age’…

The Killers 'Battle Born'

Nakon što su 2008. Killersi izdali „Day & Age“, Flowers je obrijao brkove i prestao čitati Johna Steinbecka i T.S. Elliotta. U to vrijeme činilo se kao dobra putanja jer za trip analogije poput “Are we human, or are we dancers?” iskreno nisam imao živaca. Danas, u 2012. plačem za tim mizantropskim albumom jer je „Battle Born“ ništa drugo do li “walk of shame” benda kojem je menadžerski Rottary Club savjetovao da je vrijeme za intenzivne turneje i izdavačku tišinu. Slično je radio David Bowie. Po novom, Jack White.

Naravno, premisa vrijedi ako ne računamo Flowersov pop “Flamingo” koji je svojim fejk britanskim akcentom u Velikoj Britaniji trebao pobrati tantijeme koje Killersi nisu stigli. Utoliko je “Flamingo” i izdan prvenstveno pod britanskim Vertigom, iako je sniman u Nevadi. Čitava priča zapravo neodoljivo podsjeća na Gaslight Anthem i Fallonov usputni projekt Horrible Crows. O dominaciji koju je “Flamingo” ostvario nad “Battle Born” nešto kasnije.

Bend koji je 2002./2003. monopolizirao lasvegašku scenu zamijenivši tamošnje nu metal pizdarije najgore sorte i punk scenu formiranu od utjecaja Orange Countya, Killersi su postali bend koji bi novim albumom komotno mogao dijeliti pozornicu s Wayne Newtonom u Caesar’s Palaceu. Prekomercijalan, preproduciran, jeftinih stihova sinkroniziranih s konstantnim bildanjem ritam sekcije sve u cilju sustizanja Def Leppard arena zvuka 80-ih.
Sumirano, to je “Battle Born”.

Uncut je 2004. “Hot Fuss” opisao kao inteligentni britanski pop s nijansama lo-fi indie rocka. Ako bismo unutar žanra išli opisati “Battle Born” dobili bi Alphaville koji radi na tribute albumu Meatloafa i Bruce Springsteena s nijansama Kim Carnes i “Betty Davies Eyes”. Drugim riječima, dobili bi govno.

Za razliku od Gaslight Anthema mislim da se tu ne radi o klasičnoj priči šećerenja muzike kako bi ona postala prihvatljivija radio stanicama i publici, budući da na čitavom albumu skoro pa i nema auto tunea i ostale nakaradne audio tehnologije. Ne, Killersi žele biti najveći rokenrol akt otkad je Flowers poučen iskustvom “Day & Age” shvatio da u šest mjeseci može složiti album koji će biti prvi na UK chartu i platinast u Britaniji pa i u situaciji gubitka fanova sa “Sam’s Towna” i “Hot Fussa”. Poučak uspjeha tražio se u stadionskoj springsteenovoj americani, The Carsima, power baladama i plačljivim U2 gangama.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TMbyWSGYUgc[/youtube]

Ovako, retrospektivno gledajući, presmiješno mi je kako se bend odlučio da prvi “singl leak ” bude upravo “Runaways”. Ekipa koja je “Day & Age” prihvatila kao klasični zvuk lasvegaških vedeta, “Runaways” je dobila na poklon pa se tako u kuloarima i prije službenog izlaska albuma moglo čuti kako je “Runaways” fenomenalan nastavak prethodnog albuma, zadržavanje starog folklora. Osim što je “Runaways” prvim taktovima legalno pokrao Asiu i “Heat of The Moment” isto onoliko koliko i bubnjarska dionica Talking Headsov “Road To Nowhere” , Flowersov vokal forsira i prepjevava svaki stih toliko da me hvata nostalgija kad se sjetim “Mr. Brightsidea” ili “Smile Like You Mean It”.

Album ima svoje pozitivne strane u vidu “The Rising Tide” koji na trenutke, pogotovo u garažno gitarskom solo dijelu zvuči kao nešto što je moglo ući na “Hot Fuss”, a ni lyricsi nisu toliko jeftini i očigledni kao na, primjerice, “Miss Atomic Bomb”. “The Rising Tide” je zapravo skoro pa jedina stvar u kojoj lajt motivi nisu žena, djeca, pustinja i neonska svjetla. Zabrinjavajuće je da bend koji je bio u stanju svirati rokenrol ovoj generaciji više vremena posvećuje sintisajzeru nego tekstovima. Čitavom albumu nedostaje kičma ili je ona namjerno maknuta. Ne želim kastriranog Springsteena. Želim svoje solaže.

Ocjena: 4/10

(Island/Vertigo/Universal, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X