The Marshmallow Notebooks: Amaterizmom kontra korporativnosti

Anđelo Jurkas priveo je na obavijesni razgovor Matiju Habijanca, nekad poznatog kao jedinog člana Marshmallowa, a danas predvodnika proširene verzije vlastitog benda – The Marshmallow Notebooks.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uO0o9pu7uIw[/youtube]Koje su najbitniji koncerti koje si u životu gledao iz publike – da su ti se rezali u pamćenje kao odgojni momenti tebe kao glazbenika?

Odgojni momenti? Ja sam ti jedan od onih idiota koji cijeli život sviraju gitaru i sa svoje 32 godine ne znaju razliku između stratocastera i telecastera. Baš me ekstremno ne zanima taj aspekt bavljenja glazbom – daj mi akustaru ili bilo kakvu električnu gitaru s pojačalom i prilagodit ću se. Dakle, mogu spomenuti samo koncerte koji su mi se urezali u pamćenje zato što sam u njima uživao. Sonic Youth i Burning Spear u Beogradu 2003., The Pixies u Ljubljani 2004., Violent Femmes u Tvornici 2004., Lambchop u Kinu SC 2004., The Notwist i M. Ward u KSET-u 2005., Vještice sa Srđanom Sacherom u Močvari 2006., Of Montreal u KSET-u 2007., Wilco u Stuttgartu 2007., The Hold Steady na Jarunu 2007., The Lemonheads na Jarunu 2008., Art Brut na Jarunu 2009., Pavement u Beču 2010., The Flaming Lips na Jarunu 2010., Teenage Fanclub u Teatru &TD 2010., The Streets na Jarunu 2011., Destroyer u Šibeniku 2011., Stephen Malkmus & The Jicks u Šibeniku 2012., Daniel Johnston, The Breeders i Neko Case u Portu 2013. Kladim se, doduše, da sam pregršt najdražih koncerata ipak zaboravio spomenuti.

Internet Matija. Prisutnosti po svim vidovima internet društvenih mreža i zajednica – koliko to tebi konkretno dobroga nosi?

Mislim da je do ovog trenutka već svima postalo jasno da nema nikakvog smisla baviti se glazbom, ne imati ništa protiv toga da je ljudi čuju, a ne biti prisutan na internetu. Ne znam, početkom godine sam se prehladio i u tih par dana ležanja u krevetu napravio The Marshmallow Notebooks stranice na facebooku, twitteru, bandcampu i soundcloudu te kupio domenu i sklepao službeni website.

Perspektiva za novu dekadu? S kojih pozicija možemo repetirati ovaj razgovor za desetak godina, gdje se vidiš ako imaš projekcije toliko u dalj?

Pomalo. Za par tjedana će izaći drugi singl i prvi spot s novog albuma (pjesma “Summer” koja se pojavila i na kompilaciji Bistro na rubu šume vol. 2), do kraja kolovoza će vani biti i druga kompilacija pjesama originalno objavljenih između 2001. i 2008., a do kraja godine će još izaći i kompilacija pjesama originalno objavljenih između 1997. i 2000. te taj album snimljen sa zadnjom aktivnom postavom Marshmallowsa koji je trebao biti vani još 2011. Skupilo se i dosta novih pjesama, tako da bi već početkom iduće godine mogao izaći i Destruction EP, da se što prije riješim većine zaostataka.

Recenzija: The Marshmallow Notebooks – album za dugo toplo ljeto

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X