The Rapture ‘In The Grace Of Your Love’ – proračunat juriš na plesni podij

Od indiea do dancea – to bi ukratko bio opis skoro desetogodišnjeg puta njujorške grupe The Rapture kroz tri objavljena album.

The Rapture 'In The Grace Of Your Love'

Ok, bilo je i na prva dva albuma elemenata plesne elektronike, ali bilo je i gitara, barem onih primjetnih. No na novom albumu „In The Grace Of Your Love“, su pak dobro kamuflirane, a grupa koju predvodi emotivni tenor Luke Jenner okrenula se ka osvajanju publike plesnih podija. No nije u pitanju odvažni istraživački put zbog kojeg se na kocku stavlja sve prethodno snimljeno, odsvirano i otpjevano kao što je to učinio primjerice britanski Kasabian. Na „In The Grace Of Your Love“ se ne osjeti taj istraživački poriv, već jedno drugo stanje duha, a to je: promijeni se dok možeš, jer budućnost nije nimalo ružičasta. Ako grupi i upali stilska promjena kolosjeka, vjerojatno će joj se dogoditi ista ona situaciju u kojoj je Maroon 5, tj. morat će igrati striknu trendovsku igru, jer su odlučili biti „ispod radara“ rock publici.

I kako onda u to uklopiti indie filozofiju? Nikako. No svako ima pravo na izbor pa tako i The Rapture.

Solidno plesno nabrijavanje uz disco beat nudi uvodna „Sail Away“, no puno veći potencijal pop singla nalazi se u narednoj „Miss You“ – oda 80-ima od kojih se i u drugom desetljeću novog milenija glazbenici teško odvajaju. Situacija se pogoršava s „Blue Bird“ – neodlučna kombinacija post punk filozofije i neo folk strategije, a tako i zvuči, kao Fleet Foxes na speedu.

„Come Back To Me“ s intervencijom harmonike više podsjeća na „Lambadu“ nego na šansonjerski štih, što je možda i bila prvotna zamisao. Naslovna „In The Grace Of Your Love“ koketira s intelektualnim popom Talking Headsa, ali puno neuvjerljivije od „Miss You“ s početka albuma, a nakon nje očekivano dolazi još još jedna disco beat dizalica u obliku „Never Die Again“.

Da je The Rapture u slaboj autorskoj fazi svjedoči i „Roller Coaster“, dobro zamišljena, ali osrednje aranžirana i izvedena. „Children“ pak zvuči kao da je došla s kompilacije b strana nekog od davno zaboravljenih boy bendova. Nakon takvog „tobogana“ sve što dolazi zazvuči kao spas, pa tako i „Can You Find A Way?“ u kojoj je The Rapture opet pronašao spasonosni put prema Talking Headsu, da bi potom iznjedrio najuvjerljiviji plesni broj na albumu u obliku „How Deep Is Your Love?“. Album zatvara balada „It Takes Time To Be A Man“ koja je samo podsjetnik na indie prošlost The Rapturea, ali osim toga ne ostavlja snažniji dojam.

Kad se podvuče crta, album „In The Grace Of Your Love“ nudi dva solidna singla i još toliko trenutaka koji koliko-toliko drže vodu. Pravi gabarit pop albuma. Pitanje je koliko dugo će The Rapture izdržati s takvom formulom na sceni.

Ocjena: 6/10

(DFA / V2 / Dallas Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X