The Sonics u Vintage Industrial Baru – između institucije i cover benda

Legendarni The Sonics jučer su nakrcali Vintage, isporučivši furioznu dozu garažnog rocka.

The Sonics u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Samo nekoliko akorda uvodne „Cinderella“ bilo je dovoljno da potvrdi sve ono dobro i razočaravajuće vezano uz premijerni zagrebački nastup legendarnih The Sonicsa – svakim odsviranim tonom grupa iz američkog grada Tacoma nepogrešivo je „cementirala“ status očeva punka i garažnog rocka, ali treba biti iskren i reći da ovo što smo u utorak gledali u Vintage Industrial Baru nije mnogo više od cover benda.

Naime, u koncertnoj postavi od izvornih je članova preostao tek saksofonist Rob Lind, dok su Gerry Roslie i Larry Parypa svoj angažman u grupi sveli na rad u studiju. Njih su, gledano strogo svirački, s lakoćom nadomjestili klavijaturist Jake Cavaliere i gitarist Evan Foster, no jedan tajni sastojak zvuka Sonicsa ni ovoga puta nije bilo moguće zamijeniti, a to je Rosliejev izrašpani urlik, onaj za koji se, prilikom prvih preslušavanja njihovih ploča, stvarno činilo da izvodi bljujući krv iz grla.

Klub u Savskoj bio je ispunjen gotovo do zadnjeg mjesta i zaista vjerujem da nitko od prisutnih nije kući otišao razočaran. Lind i ekipa još jednom su nam demonstrirali koliko rock’n’roll može biti snažan, energičan i zabavan, dok je set-lista sadržavala sve njihove najznačajnije i najmoćnije pjesme, od autorskih „Cinderella“, „Psycho“, „Strychnine“ ili „Boss Hoss“ do bezbroj puta obrađivanih standarda kojima ipak uspijevaju udahnuti neki novi život i učiniti ih vrijednim slušanja više od pola stoljeća nakon što su snimljene. Najiskrenije, samom sebi sam se čudio zbog čega još uvijek toliko guštam u Richard Berryjevoj „Louie Louie“, „C’Mon Everybody“ Eddieja Cochrana ili „Lucille“ i „Keep On Knockin’“ Little Richarda (ovu posljednju nisu mi uspjeli ogaditi čak ni Đavoli svojom obradom „Kucaj opet“). Glavni uzrok oduševljenja kako nižepotpisanog tako i većine okupljenih, krije se u činjenici da Sonicsi na pozornici i dalje „ubijaju“, temeljeni na prljavoj i sirovoj međuigri saksofona, klavijatura i riffova koje će u narednim dekadama poput udžbenika koristiti prava vojska gitarista punk, garažnih, alter i pub rock sastava, posebno Dr. Feelgooda i Strummerovih The 101ersa.

The Sonics u Vintage Industrial Baru (Foto: Zoran Stajčić)

Have Love Will Travel“ i razorno čitanje Motown standarda „Money“ također su nas vraćale u dane slavnog debija „Here Are The Sonics“ i podjednako utjecajnog nasljednika „Boom“, dane kada su, za razliku od većine suvremenika i tadašnje konkurencije, shvatili kako distorzirana buka koja dolazi iz njihovih pojačala predstavlja nešto što treba prigrliti i pretvoriti u ključni segment vlastitog izričaja. „Sugaree“, „Be a Woman“ i „I Don’t Need No Doctor“ s povratničke, tri godine stare ploče „This Is The Sonics“ bile su dovoljne da razuvjere sve koji ih otpisuju kao isluženi nostalgia act, pri čemu je „Sugaree“ spadala i među najdojmljivije trenutke čitavog, oko 75 minuta dugog koncerta.

Lind, koji u svojoj biografiji ima i sudjelovanje u Vijetnamskom ratu kao pilot, više je nego solidno odradio ulogu „meštra ceremonije“ i opetovano hvalio atmosferu u publici, nazvavši je boljom od bilo koje na dosadašnjoj europskoj turneji. Samim time, prilično je izvjesno da ćemo Sonicse u našim krajevima imati prilike gledati još koji put čemu se, usprkos prigovorima s početka teksta, već sada iskreno veselim. A tko zna, možda i Roslieja posluži zdravlje pa konačno doživimo i jedan od najrazornijih urlika rock’n’rolla.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X