The Tiger Lillies u Kinu SC – Heroin & Ukraine

Dva seta poremećenog makabričnog kabarea i jedna predugačka pauza između njih.

The Tiger Lillies u Kinu SC (foto: Ivan Laić)

U večeri kada su mnogi grizli nokte i čupali kosu čekajući rezultate glasanja žirija i publike u eurovizijskoj večeri u koju je naš Baby Lasagna ujahao pod stijegom velikog favorita, našlo se u Zagrebu i nekih, prema mojoj veoma gruboj procjeni, sedamstotinjak duša koje su se okrenule jednom drugačijem cirkusu. The Tiger Lillies su se, naime, vratili nakon trinaest godina na pozornicu Kina SC, istu onu na kojoj su nastupili na posljednji dan siječnja 2011. godine.

U njihovom cirkusu glavni junaci, tri postarija gospodina, možda imaju našminkana lica poput klaunova, no njihove su točke mali dragulji blasfemije i izopačenosti koji govore o temama kao što su ovisnosti o drogama i alkoholu, prostitucija ili pak razapinjanje Isusa u izrazito vedrom tonu. Njihov vođa, kantautor Martyn Jacques, sposoban je u okvir manji od tri minute ugurati cijele živote, a počesto i po nekoliko njih okončati – u nekim slučajevima čak i one i Boga i vraga.

The Tiger Lillies u Kinu SC (foto: Ivan Laić)

Često ih se opisuje kao “mračni brehtovski kabare” i jasno je zašto. Mogli bi njih trojica biti kakvi razbojnici u družini Mackieja Messera u “Operi za tri groša”, naoružani harmonikama, kontrabasom i “najmanjim ukuleleom na svijetu”. Jacquesov falset kojim pjeva sve pjesme dodaje dodatni sloj demencije pjesmama poput “Hell” kojom su otvorili sinoćnji nastup, a koja nam odmah na početku ove dvočinke služi kao jasan smjerokaz s jednom jedinom destincijom na kojoj ćemo svi do kraja završiti, a to je, naravno – pakao.

Na pozornici, točnije preko glasovira koji zauzima centralnu poziciju na njoj, istaknuta je nedvosmislena politička poruka u obliku ukrajinske zastave. Za bend koji slovi kao odred nihilista (čak im se i aktualni album koji promoviraju zove “Lessons in Nihilism”), ovo je značajan iskorak, svojevrsni moralni vapaj velikih kroničara nemorala. Otišli su toliko daleko da su cijeli prethodni album “Ukraine” posvetili narodu koji trpi rusku agresiju. Dobro je vidjeti da imaju stav, bez obzira svidio li se on drugima ili ne.

The Tiger Lillies u Kinu SC (foto: Ivan Laić)

Koncert je podijeljen u dva čina u trajanju od po otprilike četrdeset i pet minuta, što je svakako dobra ideja za nastup koji publika prati sjedeći, pa može kraću pauzu između setova iskoristiti za cigaretu ili brzinsko piće. Najveći problem sinoćnjeg koncerta bio je taj što je ta “kratka pauza” između setova bila predugačka, umjesto dostatnih petnaest minuta trajala je pola sata. Rupa koja traje gotovo jednako kao set nekako je skinula fokus s koncerta. Još bi stvar možda i funkcionirala da je drugi set bio drastično različit od prvoga, ovako smo se vratili istome, samo nakon neobjašnjivo dugog razdoblja.

Čuli smo do kraja večeri i sve ostale velike hitove kao što su “Bully Boys”, “Crack of Doom” i “Heroin” (nakon što su u prvom setu svirali “Heroin & Cocaine”), basist Adrian Stout povremeno je potezao i za instrumentima neobičnog zvuka kapo što su pila i teremin, Martyn bi razuzdane harmonikaške brojeve presjekao klavirskim baladama i sve je bilo onako kao i prije trinaest dugih godina kad su zadnji put nastupili na istim daskama na zadnji dan siječnja 2011. godine.

Po završetku koncerta stiglo se još i popratiti frustrirajuću zbrajalicu u Švedskoj i popiti piće u slavlju najboljeg rezultata na Euroviziji od osamostaljenja ili, ako ste pesimist, žaljenju za izmaklom pobjedom Baby Lasagne. Za takve su i The Tiger Lillies napisali cijeli niz pjesama od “Life Is Mean” do “Life’s a Bitch”. Nađe se na njihovih pedesetak albuma poneka za svaku prigodu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X