Thee Sacred Souls ‘Thee Sacred Souls’ – ugodan predah od svakodnevice

Svatko normalan zna da su vremena nenormalna, a od pitanja hoćemo li se imati čime grijati ove zime, zanimljivije je jedino pitanje kako je moguće da Nicki Minaj istovremeno ravnopravno supostoji s Thee Sacred Souls, a da to nikome nije pretjerano čudno.

Thee Sacred Souls “Thee Sacred Souls”

Nicki Minaj, Harry Styles, Lizzo i Beyonce izvođači su koji drže prva četiri mjesta trenutne Billboardove liste ‘Hot 100’. To i nije ništa čudno, pogotovo jer, osim Minaj koja je tek dospjela na prvo mjesto, Styles svoju poziciju drži već 20 tjedana, Lizzo 18, a Beyonce 9 i što je riječ o nekim od najpoznatijih i najuspješnijih pop izvođača današnjice. No, već je na petom mjestu Kate Bush koja se tamo našla prije čak 32 tjedna i to sa svojim starim-novim hitom “Running Up That Hill” nakon što se isti pojavio u čudesno popularnoj seriji ‘Stranger Things’.

Taj je podatak, moramo priznati, ipak nešto više stranger thing od prisutnosti i pozicija vodeće četvorke i, iako se slično dogodilo s Fleetwood Mac i “Dreams” zbog jednog viralnog TikTok videa, činjenica je da živimo u vremenu koje na neki čudnovat i posve nov način ‘guta i probavlja’ bilo što pa jedna Nicki Minaj istovremeno ravnopravno supostoji s Kate Bush, Fleetwood Mac ili Thee Sacred Souls (koji se, doduše, još nisu našli na vrhu Billboardove liste, ali su po svemu sudeći šanse da se to dogodi jednako izgledne kao da se dogodi i bilo što drugo, jednako neočekivano i nevjerojatno), a da to nikome nije pretjerano čudno.

Na jednako čudnovat i posve nov način je od svih mogućih ponuđenih žanrova baš soul (pritom ne mislim na neo-soul jer to nije isto!) glazba doživjela svoje uskrsnuće pa svjedočimo cijelom nizu novih izvođača koji kao da su ispali s neke gramofonske ploče kasnih 60-ih i ranih 70-ih i kojih je sad već previše da bi se radilo o pukoj slučajnosti. Taj je trend počeo planetarnim uspjehom Leona Bridgesa i njegovog albuma ‘Coming Home’, a kojemu se kasnije pridružio i Charles Bradley, Durand Jones & The Indications, Monophonics, Black Pumas, Kendra Morris, Lady Wray, Curtis Harding, a odnedavno i Thee Sacred Souls.

Thee Sacred Souls, bend koji je prve singlove izbacio još 2020. godine, prije nekoliko je dana objavio i istoimeni debitantski album, kolekciju od 12 ljubavnih pjesama naslonjenih na zvuk soul velikana poput Sama Cookea, Otisa Reddinga, Marvina Gayea, Al Greena i ostalih naširoko poznatih evergreena soul žanra. Iako je, osim datuma objavljivanja, odmah jasno da se radi o novom izvođaču, svi drugi sastojci su tu – suha, topla i analogna produkcija koju potpisuje Bosco Mann (osnivač Daptonea), lepršavi, lagani muški vokal podebljan bogatim i mekim aranžmanima pratećih vokala, gudača i trubača, nenametljive razigrane gitare i još manje nametljiv baršunasti tepih nekog od selekcije Hammond električnih orgulja, kratka i odrješita brass sekcija, isključivo ljubavna tematika pa čak i jednostavan i gotovo neugledan omot koji se ničime ne trudi otkriti što se nalazi između korica.

Riječ je, dakle, o albumu koji ne pomiče nikakve granice, ne trudi se biti glazbeno izazovan i redefinirati žanr, nije krcat hitovima (najslušanija pjesma je ‘Will I See You Again?’ koja se čak niti ne nalazi na albumu, a na YouTubeu broji 4 milijuna pregleda) i ne provocira, no nudi ono što nam je u današnje vrijeme prijeko potrebno, a što je vjerojatno i razlog zašto je soul doživio svoj povratak – ugodan predah od svakodnevice.

Thee Sacred Souls svakako su vrijedan i kvalitetan dodatak novom soulu (ne neo-soulu!) i plejadi već spomenutih sličnih izvođača, a zvuče zrelije, kvalitetnije, kompaktnije i zanimljivije od mnogih popularnijih suvremenika poput Black Pumas koje, ma koliko se trudio, jednostavno ne mogu ‘popušiti’. Tajna je vjerojatno u minimalizmu i suzdržanosti kojima album odiše, a koji doprinose osjećaju uvjerljivosti i iskrenosti, osobinama koje na današnjim Billboard ljestvicama uličnom svjetiljkom tražimo kao Diogen poštena čovjeka.

Ocjena: 8/10

(Penrose / Daptone Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X