Them Moose Rush u Vintage Industrialu – rođeni na krivom mjestu

Bjelovarska psych/progressive rock trojka Them Moose Rush u četvrtak se u Vintage Industrial Baru ponovno potvrdila kao jedan od najmoćnijih koncertnih izvođača, na području mnogo širem od granica i bivše nam i sadašnje države.

  • 90
    Shares
Them Moose Rush u Vintage Industrialu, prosinac 2018.

Nažalost, kao i na većini njihovih nastupa kojima sam prisustvovao, i na ovom je bilo neusporedivo manje ljudi nego što su zaslužili svojom glazbom, posebno aktualnim albumom “Don’t Pick Your Noise”.

Sinoć se tako u klub u Savskoj sjatilo nekih 100 -120  znatiželjnika, što predstavlja brojku taman dostatnu da potvrdi tezu iz naslova, jednu od onih koje posljednjih godina redovno možete čuti kada govorimo o talentiranim, ali nedovoljno prepoznatim domaćim bendovima. Slušajući kako Them Moose Rush svojim Molotovljevim koktelom Jacka Whitea, At the Drive-Ina, Mars Volte, My Bloody Valentine, Led Zeppelina i Black Sabbatha iz Ozzy faze razaraju sve pred sobom, kroz glavu su mi prolazila prisjećanja na A Place To Bury Strangers ili …And You Will Know Us By the Trail Of Dead, donekle bliske, ali neusporedivo slabije sastave koji su u Zagrebu privukli znatno više posjetitelja.

Samim time, teško se oteti dojmu da bi Nikola Runjavec, Vedran Marinko Komlen i Branimir Koruc, da su kojim slučajem rođeni u Austinu ili New Yorku, bili možda i predvodnici, a u svakom slučaju spadali među kreativnije predstavnike bučne scene koja je progresivnom rocku udahnula novi život spajajući ga s noiseom, shoegazeom ili stonerom. Spomenuta se scena i nije nešto primila u Hrvata, što dobrim dijelom objašnjava činjenicu da Them Moose Rush u ovim krajevima gotovo i nemaju glazbenih srodnika.

‘Don’t Pick Your Noise’ – Them Moose Rush imaju jedan od najboljih ovogodišnjih albuma

Slabija posjeta nije utjecala na formu i raspoloženje benda koji mi je još jednom zakucao upitnik iznad glave sumanutim promjenama tempa, dinamike pa čak i kompletnih rock žanrova, najčešće usred samo jedne pjesme.

Kao polazišnu točku Them Moose Rush koriste blues riffove u tradiciji Jimmyja Page prije nego ih lansiraju u prog noise svemir, gradeći zastrašujući zid zvuka brutalnim udarcima ritam-sekcije i arsenalom Nikolinih gitarskih efekata. Premda se i njegovim urlicima na tragu Cedrica Bixlera-Zavale nema što prigovoriti, vrhunce ipak dosežu u instrumentalnim dionicama, kada se pretvaraju u telepatski povezani svirački stroj koji neprestano mijenja stilove i ‘šalta’ brzine, sklanjajući se iz noiserskog kaosa u nešto nalik meditativnosti shoegazea, prije nego cijelu stvar vrate na početak, točnije u isti onaj riff od kojeg je sve i krenulo.

Sedamdesetak minuta koncerta proteklo je brzo i snažno poput uragana, a potpisnika ovih redaka najjače su razvalile “Anoie”, nešto starija i grungeom prošarana “Dark Sun” te njihova vjerojatno najbolja pjesma “Radio Violence”. Međutim, čak i kada izvode neke na albumima manje impresivne skladbe, možete biti sigurni da će ih u nekom trenutku odvesti u nepoznato, u bučne simfonije kakvih se ne bi posramio niti bilo koji od post-rock velikana devedesetih.

  • 90
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X