Tommy Emmanuel ‘Accomplice One’ – radost zajedničkog muziciranja

Dobro odmjerena zbirka obrada odsvirana u društvu legendi, ali i nadolazećih zvijezda, kojoj je glavno oružje opuštenost i dobra zabava koja se opipljivo prenosi s ovih snimki.

Tommy Emmanuel “Accomplice One”

Australski gitaristički virtuoz Tommy Emmanuel u posljednje vrijeme oglašava se novim albumima gotovo na godišnjoj bazi. Posljednje izdanje bila mu je slabo zapažena suradnja s bluegrass mandolinistom Davidom “Dawgom” Grismanom naslovljena “Pickin'”, a sad, tek dva mjeseca kasnije uvelike se zadržava u istim žanrovskim vodama, ali dovodi brojne i jake snage suradnika na albumu “Accomplice One”.

Jedan od glavnih aduta iskorišten je odmah “u prvom štihu”, a to je jedan od omiljenih country autora današnjice, Jason Isbell, koji će s Emmanuelom zapjevati “Deep River Blues”. Nakon toga slijedi cijeli niz raznih pickera i pjevača i pjevačica koji će šarati što bluegrassom, što gypsy jazzom, što pop standardima koji sežu od Otisa Reddinga (mladi lav s bendžom J.D. Simo na “(Sittin’ on) The Dock of the Bay”) do Madonne (Isbellova supruga, violinistica Amanda Shires na “Borderline”).

Od vokalnih suradnji izdvajaju se još i opuštena “You Don’t Want To Get You One Of Those” na kojoj je ugostio velikoga Marka Knopflera, a koja će podsjetiti na neke akustične izlete bivšeg frontmena Dire Straitsa poput “Quality Shoe” s njegovoga solo albuma “The Ragpicker’s Dream”, zatim dah nešvilskoga countryja s Rodneyem Crowellom u “Looking Forward to the Past”, te završna kaubojska balada “The Duke’s Message” koju je otpjevala Suzy Bogguss.

No, veći dio albuma čine zapanjujući instrumentali odsvirani u društvu kolega gitarista poput briljantne bluegrass verzije “Purple Haze” Jimmyja Hendrixa s Jerryjem Douglasom ili pak “Keepin’ It Reel” u društvu britanca Clivea Carrola koja se iz sjetne balade pretvara u sjajan i razigran irski ples. Naći će se tu i nježne uspavanke (“Rachel’s Lullaby” s Jakeom Shimabukurom), a i Hot Club poslastice poput Reinhardtove “Djangology” i “C-Jam Blues” odsviran s duom koji čine David Grisman i Bryan Sutton koji će pokriti i teritorij bluesa s “Watson Blues”. Ne traba izostaviti ni gostovanje nekadašnjeg gitarista Jefferson Airplanea Jorme Kaukonena na “Saturday Night Shuffle”.

“Accomplice One” je dobro odmjerena zbirka obrada odsvirana u društvu legendi, ali i nadolazećih zvijezda, kojoj je, osim virtuoznih izvedbi, glavno oružje opuštenost i dobra zabava koja se opipljivo prenosi s ovih snimki, pogotovo u trenucima u kojima izvođači sasvim prirodno završavaju svoj jam glasnim smijanjem u nemogućnosti da zadrže radost zajedničkoga muziciranja u sebi.

Ocjena: 7/10

(Mascot Records, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X