Tri hrvatska filma premijerno na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

Kratkometražni eksperimentalni film ‘Ingresso Animali Vivi’ scenarista i redatelja Igora Grubića, kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Borisa Poljaka ‘Horror Vacui’ te dugometražni igrani film ‘Polako nikuda’ Damira Čučića.

“Horror Vacui” (foto: HAVC)

Tri će hrvatska filma biti premijerno prikazana na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu: kratkometražni eksperimentalni film “Ingresso Animali Vivi” scenarista i redatelja Igora Grubića, kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Borisa Poljaka “Horror Vacui” te dugometražni igrani film “Polako nikuda” Damira Čučića. Spomenuti će festival premijerno prikazati i digitalno restauriranu verziju kratkometražnog igranog filma “Ženidba gospodina Marcipana” Vatroslava Mimice iz 1963. godine, a uključit će i projekcije dvije manjinske hrvatske koprodukcije: dugometražni igrani film “Dani suše” turskog redatelja Emina Alpera, dugometražni dokumentarni film “Playing Men” slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina kao i projekciju jednog od najuspješnijih domaćih filmova protekle godine, “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića. 52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu održava se od 25. siječnja do 5. veljače.

“Ingresso Animali Vivi” (foto: HAVC)

Filmovi “Ingresso Animali Vivi” scenarista i redatelja Igora Grubića kao i “Horror Vacui” Borisa Poljaka svjetsku će premijeru u Rotterdamu imati u sklopu programa Short & Mid-length, koji prikazuje preko stotinu naslova iz cijeloga svijeta koji su kraći od 63 minute. Radnja filma “Ingresso Animali Vivi” smještena je na sjeveroistok Italije, u gradove uz državnu granicu, gdje su nekada iz istočne Europe dovozili životinje za talijansku prehrambenu/mesnu industriju. Iz tih prostora smrti na pokretnoj traci samo je jedna životinja uspjela ući i izaći živa. Direktor fotografije je Bojan Mrđenović, montažer Damir Čučić, autor animacija je Marko Meštrović, a za dizajn zvuka bila je zadužena Iva Kraljević. Producent filma je Igor Grubić, a izvršne producentice su Marijana Veljović i Sara Čučić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata, a distributer je Bonobostudio.

Naslov filma “Horror Vacui” Borisa Poljaka potječe od istoimenog izraza koji je osmislio Aristotel, a označava strah od praznog prostora i koristi se kao metafora za strah od neizvjesne budućnosti koji izaziva osjećaje tjeskobe i usamljenosti. Sa svojim kadar-sekvencama i asocijativnom montažom, ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Film se stilski nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove Splitski akvarel, Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze. Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer je Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajner zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec. Film je nastao pod okriljem Hrvatskog filmskog saveza. Distributer filma je Split Screen.

“Polako nikuda” (foto: HAVC)

U sekciji Harbour svjetsku će premijeru imati dugometražni igrani film “Polako nikuda” Damira Čučića. Film je to u kojem je primijenjen postupak varijantne repeticije – isti događaj ispričan je dva puta za redom, samo što je drugi put izložen elaboriranije. Ono što im je zajedničko su glavni junaci Oleg i Marta – student vizualnih umjetnosti, ovisan o drogama i knjižničarka, ovisna o mnogočemu. Njihovi su portreti napravljeni kao ogledala, kada se Marta gleda u ogledalu ona ne vidi sebe već Olega i obrnuto. U glavnim ulogama nastupaju Katarina Arbanas i Jura Ruža, a u sporednim Ksenija Marinković, Marina Redžepović i Bojan Perić. Direktor fotografije je Marinko Marinkić, skladatelj je Goran Štrbac, montažerka Marta Bregeš, scenografi su Darwin Butković i Đorđe Jandrić, kostimograf Viktor Wolf, majstor maske Sanjin Vudrag, a dizajneri zvuka Bojan Perić, Goran Štrbac i Krešimir Šušljek. Producenti filma su Damir Čučić, Matko Burić i Hrvoje Selec. Film nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

U istoj sekciji (Harbour) prvi puta će se nizozemskoj publici predstaviti višestruko nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića, “Sigurno mjesto”, koji je ujedno bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Film nastaje u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. “Sigurno mjesto” je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji u Hrvatskoj.

U sklopu programa Cinema Regained – programa posvećenog restauriranim klasicima i filmovima o filmskoj kulturi premijeru će imati i digitalna restauracija kratkometražne igrane satire Vatroslava Mimice, “Ženidba gospodina Marcipana” (Zora film, 1963.). Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva digitalno je restaurirala ovaj film uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a restauracija je izvedena u zagrebačkim studijima Ater i Klik film. U istom će programu biti prikazan i dugometražni dokumentarni film “Playing Men” slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina i hrvatskih koproducenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera iz Restarta.

U sekciji Limelight prikazuje se još i dugometražni igrani film Dani suše turskog redatelja Emina Alpera, koji također nastaje u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film).

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu (International Film Festival Rotterdam – IFFR) jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Direktorica festivala od 2020. godine je Puljanka Vanja Kaluđerčić, a od ove godine jedan od selektora kratkometražnog programa je hrvatski redatelj, kritičar i kurator Ivan Ramljak.

Ovogodišnje, 52. festivalsko posjetiteljima nudi preko 400 naslova i mnoštvo izložbi, multimedijskih instalacija, audiovizualnih eksperimenata, performansa i slično. Jedna od najvećih atrakcija popratnog programa svakako je najnoviji umjetnički rad Stevea McQueena – izložba Sunshine State.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X