Tri razloga zašto bi Iron Maiden trebali živjeti vječno…

Ususret večerašnjem (srijeda, 27. srpnja) koncertu legendarne britanske grupe u Splitu.

Iron Maiden – The Number Of The Beast

Iron Maiden bi, prema svim uzusima struke, odavno trebali biti spremljeni i zaboravljeni u nekom skladištu gvožđurije. Podijeliti im spomenice rada i poslati u zasluženu mirovinu, osloboditi prostor na sceni za metalnu mladež, nove ideje i planirani progres. Činjenice su neumoljive, a one govore sljedeće: Maideni od 1992. i „Fear of the Dark“ nisu snimili antologijski album (dobro, „The X Factor“ iz 1995. je bio fenomenalan, ali tu nije pjevao Bruce Dickinson, pa se, kao, ne računa); scenski kič kakvog prakcitiraju može se naći, što se rock and rolla tiče, još jedino u osamdesetima; nisu skloni improvizaciji niti prilagođavanju set-liste, ono što uvježbaju to na turneji izvode, bez ikakvog odstupanja; razmeću se privatnim tour-avionom kojim Dickinson osobno pilotira; snimaju dokumentarce kojima nam turaju pod nos svoj bajkoviti rock star lifestyle; glazbeno se nisu promijenili ni za milimetar u zadnjih trideset godina (dobro, osim na „The X Factor“ iz 1995, koji je bio sve samo ne klasični Iron Maiden album, ali tu nije pjevao Bruce Dickinson, pa se, kao, ne računa); igraju golf, druže se s poznatima, glancaju imidž „jednog od nas“ i rade sve te iritantne stvari koje bogataši inače rade…

Činjenice su neumoljive i, dakako, potpuno nebitne. Iron Maiden kamen su temeljac i jedini čvrsti oslonac koji drži raspršeno heavy metal pleme na okupu. Beskrajne rasprave oko true i false metala, tko je pozer a tko unikatan, utihnu kad se Iron Maiden spomene. Tu spora nema, i bendovi i fanovi ušli su u taj mračni, mistični i agresivni glazbeni svijet preko „Killersa“, „Piece of Mind“, „Powerslavea“ ili bilo kojeg od tih antologijskih albuma. Maideni su, zajedno s Judas Priest i Saxon, na sjemenu koji su posijali Black Sabbath, izmislili žanr koji ne da nema namjeru izumrijeti, već je i dalje propulzivan, masovan i diskografski najaktivniji, s izuzetno vjernom publikom. I to je prvi razlog zbog čega nitko ne želi da Maideni odu u mirovinu. Zasluge su prevelike, praznina koja će jednom ostati iza njih nenadoknadiva je. Floskula da je svatko zamjenjiv, u ovom slučaju ne vrijedi.

Drugo, pjesme. Ili, iz prespektive okorjelih fanova – himne. Još od nastupnog albuma „Iron Maden“ iz 1980. u kamen je uklesana shema od koje se ne odustaje – pjesme Maidena imaju uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i odjavu. Gotovo pa bez iznimke. Duplirana gitarska sola, također. Svaki album sadrži i po jednu epsku skladbu od 10 i više minuta, zadnja ploča „The Book of Souls“ ovdje možda drži i rekord: „Empire of the Clouds“ traje točno 18:02. Na aktualnoj turneji himne su ove: „Children of the Damned“, „The Trooper“, „Hallowed Be Thy Name“, „Fear of the Dark“, „Iron Maiden“, „The Number of the Beast“ i „Wasted Years“. Klasik do klasika, nema greške.

Treće, koncerti. Jest da izgledaju poput klaunova, nimalo britanski. Jest da već unaprijed znamo da će čudovišni Eddie u nekom trenutku prošetati pozornicom. Jest da točno znamo kad će Dickinson narediti da se grupno zapjeva „o-o-o“. Jest da nikakvih iznenađenja neće biti i da će prepuna Spaladium Arena biti toga svjesna. A opet, Iron Maiden su nevjerojatno uzbudljiv koncertni bend, nabrijan, rastrčan, raspoložen, uigran i precizan. I koliko god puta došli u Hrvatsku, svi im se uvijek vraćaju, i točno znaju po što.

Spaladium Arena jedna je od najmanjih dvorana u kojoj su Iron Maiden ikad nastupali, što je glavni jamac usijanoj atmosferi. Koncert je večeras, u srijedu 27. srpnja. Up the Irons!

 

Tekst objavljen u suradnji s portalom TRIS.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X