Trobecove krušne peći ‘Ether’ – đavo je i dalje vruć

Ponovno okupljanje Trobecovih krušnih peći s vremenom se pretvorilo u jedno od najuspješnijih glazbenih uskrsnuća na ovim prostorima, što je dokazao i koncertni album snimljen u siječnju 2015. u splitskom klubu Kocka.

Trobecove krušne peći 'Ether'
Trobecove krušne peći ‘Ether’

Pritom, dakako, ne govorim o komercijalnim, tržišnim postignućima – tako beskompromisan, eksperimentalan i (još uvijek) avangardan bend se u „zemlji seljaka na brdovitom Balkanu“ naprosto morao zadovoljiti kultnim statusom. S druge strane, u zadnjih desetak godina objavili su tri iznimna albuma („Ether“, kompilacija „S mukom žvaću trubadurov vrat“ i eponimni debi kratkotrajnog im alter-ega Viva Glorio) koji su im po prvi puta u karijeri osigurali univerzalnu podršku kritike i zacementirali poziciju možda i najosebujnije pojave hrvatske i ex-yu rock povijesti.

Ovih 13 pjesama (sedam na vinilu) iznova nam otkrivaju da su Trobeci i glazbeno i tekstualno aktualniji nego ikad. Post punk, no wave, noise i spajanje funka s najekstremnijim granama alternativnog rocka u novom su mileniju postali nepresušna inspiracija za bendove s obje strane Atlantika, a nasiljem i seksom opsjednuti stihovi Darka Begića-Bege nikad prije nisu djelovali tako realistično i poznato. „Sajam sisa“, jedna od novijih stvari grupe, tako je upravo idealan opis zbivanja na hrvatskoj estradi i medijskog praćenja istih, dok bi se u refrenu „na prvi znak moći pali mi se sjeme“ mogli prepoznati nebrojeni političari i vladari današnjice.

Trobecove krušne peći svaki koncert i izvedbu pjesama pokušavaju učiniti barem malo drugačijima pa su „Pali mi se sjeme“ i „Moj slučaj“ na „Etheru“ dobile svoje ultimativne verzije. To se posebno odnosi na ovu drugu koja se od uvodne stvari na albumu Viva Gloria pretvorila u pravi pravcati soundtrack gotovo neizdržive tjeskobe i paranoje, dodatno naglašene dezorijentirajućim Beginim urlicima, free jazz uletima saksofona Damira P. Kafke i noiserskim režanjem gitare Ivice Vinskog.

Vrijedi napomenuti kako „Ether“, pogotovo na vinilu, funkcionira i kao novi album Trobeca pošto su na njemu svoju diskografsku premijeru dočekale „Sajam sisa“, „Đavo je bio vruć“ i „Sluga pokorni“, skladbe usporedive s bilo čim što su radili u osamdesetima. Međutim, čak i starim pjesmama, poput legendarne „Armije“ ili punkerski žestoke „Pravi poklon“, udahnut je novi život nevjerojatno uigranom svirkom benda predvođenog fluidnim i inovativnim bas dionicama Marija Barišina-Bare i kompleksnim bubnjanjem Gordana Dorvaka. Nenadjebivo!

Ocjena: 10/10

(Dirty Old Label/Rigor Imperium, 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X