Otvorene su prijave za radionice 15. Queera Zagreb

5. Queer Zagreb održat će se od 22. do 27. 5. 2017., a ovogodišnje izdanje programa naglasit će potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu. Gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje okupit će iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja diljem svijeta, doslovno sa svih kontinenata svijeta, s idejom naglašavanja globalne prisutnosti queer umjetnosti i ženskog autorstva.

15. Queer Zagreb
15. Queer Zagreb

Izuzev brojnih izvedbi na programu su i radionice. Prijave su otvorene do 22. 5. 2017., a na posrijedi su:

23.5.
10.00 – 13.00
Dona Clark & Enrique Cruz DeJesus
Master class – radionica
Zagrebački plesni centar
Ilica 10

Master class – radionicu vodit će Enrique Cruz DeJesus, umjetnički ravnatelj i koreograf Alpha Omega Theatral Dance Company. Radionica je zasnovana na suvremenom plesu temeljenom na Hortonovoj i Grahamovoj tehnici s utjecajima baleta, afro-latino elemenata, kao i individualnog stila Cruza DeJesusa.

Donna Clark je umjetnica iz New Yorka čijem je interesu za ples prethodilo istraživanje svih oblika umjetnosti, uključujući i glazbu i dramsku umjetnost. Kao umjetnica razvila se unutar programa radionica Alpha Omega Young Adult pod vodstvom Ronna Pratta, te kasnije Andya Torresa. Istodobno, studirala je i na školi suvremenog plesa Martha Graham. S obzirom na dugi niz godina suradnje s Alpha Omega Theatrical Dance Company, pod umjetničkom direkcijom Enriquea Cruz DeJesusa, imala je čast izvoditi i surađivati s koreografom Eleom Pomarom. Performerica je i pomoćna koreografkinja produkcije On Kentucky Avenue te igra u brojnim kazalištima.

Enrique Cruz DeJesus prepoznat je zbog svog multigeneracijskog rada. Primatelj je dvogodišnjih bespovratnih sredstava Vijeća donjeg Manhattana (NY) zbog svog rada s mladima te je dobitnik nagrade SPARC zbog svog rada sa starijim građanima. Cruz DeJesus vodio je master classove i radionice diljem New Yorka i na nekoliko sveučilišta među kojima ističemo – NYC Arts Connection, DC Arts u Washingtonu, Barrington Stage Theatre Company u Massachusettsu, Sveučilište Florida A & M, američki plesni festival na Sveučilištu Durham u Sjevernoj Karolini, sveučilišta George Washington i Howard u Washingtonu te na Essex County College u New Jerseyju.

24.5.2017.
12.00 – 15.00
Natasha Mendonca
“With what YOU have”
Zagrebački plesni centar
Ilica 10

Smart phone je švicarski vojni nož protesta. Kroz ovu radionicu polaznici će prolaziti kroz osnove – od snimanja na ulici do web izdavaštva. Dokumentirajte svoj prosvjed fotografijama, videom i zvukom te naučite kako vaš telefon može biti pametan za vas.

Natasha Mendonca nagrađivan/a je redatelj/ica i vizualni/a umjetnik/ca iz Mumbaija. Diplomirao/la je sociologiju i antropologiju na koledžu St. Xavierovu u Mumbaiju i magistrirala film i video na Institute of the Arts u Kaliforniji. Radove izvodi u formatima 16mm filma, videa, zvuka, fotografije i performansa, sve vezano uz teme hrane, spola, seksualnosti, cenzure i glazbe. Također radi kao kustos/ica, pedagog/inja i menadžer je glazbenog benda Suman Sridhar i Crna Mamba. Godine 2003. osnovao/la je Larzish – prvi indijski međunarodni filmski i video festival o seksualnosti i rodu sa sjedištem u Bombayu. U suradnji s umjetnikom Olafurom Eliasson, predstavljao/la je Indiju na London Olympics and Cultural festival 2012. Bio/la je član/ica žirija za Teddy, Berlinski međunarodni filmski festival 2004. te sudjelovao/la na Berlinale Talents 2017. Trenutno predaje film i umjetnost na Srishti Institute of Art, Design and Technology.

25.5.
12.00 – 16.00
Deborah Leiser Moor
Master class – radionica
Zagrebački plesni centar
Ilica 10

Radionica Deborah Leiser Moor usredotočena je na razvijanje „alata“ za stvaranje izvođača koji je “prisutan” u prostoru i u datom trenutku. Kroz njezin metodologiju rada na radionici se osnažuje i gradi usredotočenost, koncentracija, strogost i predanost,a posebna se pažnja posvećuje stvaranju svijesti o nisko postavljenom tijelu i njegovom odnosu prema tlu. Tekst je umetnut u trening. U svojoj praksi Deborah Leiser Moor se oslanja na niz metodologija za izvedbe koje su preuzete iz azijske i europske tradicije.

Deborah Leiser Moor je performerica i redateljica koja za svoje iznimno odvažne, vizualno i fizički zahtjevne radove koristiti više kazališnih jezika kako bi istraživala kulturu, pamćenje i suvremene probleme. Njezin rad je kritički priznat i nominiran za brojne nagrade. Studirala je u Japanu sa Tadashi Suzuki stvorila uspješnu pedagogiju za izvedbe i podučavanje. Povremeno predaje na Sveučilištu La Trobe, te na Sveučilištima Western Sydney i Wollongongu, gdje predaje na preddiplomskom studiju. Također, pozvana je i kao voditelj radionica na Sveučilištima Monash, Victoria, NIDA, Beit Zvi u Tel Avivu, Aristotle u Grčkoj i na Novom Zelandu. Trenutno je na umjetničkoj rezidenciji u Footscray Community Arts Center. Magistrirala je na Sveučilištu Victoria s radom Here and There – Then and Now (video instalacijom i performansom na temu ženidbenih rituala židovskih i muslimanskih žena. Trenutno završava doktorat na Sveučilištu Trobe.

Prijave za radionice su otvorene do 22. 5. 2017.
Prijave šaljite mailom na [email protected]

Cijena sudjelovanje u jednoj radionici iznosi 50,00 HRK.
Cijena sudjelovanja u sve 3 radionice iznosi 120,00 HRK.

Napomena organizatora: „Zbog tehničkih problema s našom internetskom stranicom nismo bili u mogućnosti zabilježiti vaše rezervacije ulaznica za izvedbe. Ukoliko ste slali rezervacije za ulaznice putem naše internetske stranice i niste dobili potvrdu rezervacije, molimo vas da isti postupak napravite opet. Ukoliko ne dobijete potvrdu rezervacije mailom unutar 24 sata, molimo vas da nam pišete direktno na [email protected] Ispričavamo se na ovoj situaciji i hvala vam na razumijevanju!“

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X