Trophy Jump i Actionmen u ljubljanskoj Gromki – katarza, melodija, buka

Proteklu je subotu obilježio koncert Trophy Jumpa i Actionmena u Gromki, na ljubljanskoj Metelkovi.

Trophy Jump u Gromki (Foto: Maruša Lapuh)

Trophy Jump i Actionmen, double bill fokusiran na melodičnu komponentu punka, dobro je popunio Gromku protekle subote. Oba benda haraju podzemljem već neko vrijeme, tako da je bilo razumno očekivati pošten odaziv. Ispostavilo se da će ovo biti odlična svirka u odličnom ambijentu i dati neki novi miris vikendu. I ne, ne govorim o klasičnom pivskom vonju – iako se i on, neizbježno, našao u nosnicama.

Trophy Jump su tek počeli dizati koncertnu prašinu s aktualnim albumom “feels” koji se pojavio krajem veljače ove godine. Par godina su aktivni – u pravom smislu riječi – i njihov je put bio i ostao zanimljiv za pratiti. Četvorka je Gromki predstavila novi materijal, ali je i odlučila počastiti i starim pjesmama. Energija je očigledno s publikom rezonirala jer su prvi redovi bili subotnje fluidni, a poziv na kratak bis je to i potvrdio.

Trophy Jump u Gromki (Foto: Maruša Lapuh)

Publika koja se parkirala u spomenute prve redove na mnogo je načina fenomen za sebe, uglavnom zato što je njen većinski sastav nedavno jedva upisao srednju školu – što promatraču govori da se kamen nastavlja kotrljati i od strane mlađih generacija, najmlađih pohodnika bučnih događanja. Ništa od toga nije neočekivano i čudno, samo je lijepo prisustvovati takvim katarzičnim sudarima emotivne mladeži i benda koji u sebi od prvog dana gaji solidnu, konkretnu vatru do svirki pred ljudima. Isti vole njih, oni vole ljude. Nema što poći po zlu i to je u Gromki bilo kao dan jasno.

Actionmen u Gromki (Foto: Maša Lapuh)

Actionmen dolaze iz Italije i kao trio postoje od 1999., a debitantsko izdanje “Upa a buba” pojavilo se dvije godine kasnije. Na Gromkin su se stage popeli odmah nakon Trophyja i ponudili zanimljiv kontrast; iako je melodija i dalje bez dvojbe dominirala, naglasak je bio na brzini i buci, a ne na emocijama i slavlju svih životnih stanja. Kod njih vrijedi ona nepopularna tvrdnja da će manje ljudi na stageu ili u podrumu uvijek proizvesti više buke. Kako je razvidno, nadam se, iz njihova imena – ispred svega dolazi akcija, čemu je Gromka i svjedočila.

Actionmen u Gromki (Foto: Maša Lapuh)

Tupa-tupa ritam neuredno je razbacan po aranžmanima i zapravo je njihova ključna komponenta. U neredu se trojac dobro snalazi, što publici daje prostora za divljanje. Zauzvrat, to bendu omogućava držanje nekakve crvene niti koja je samo dramaturški dodatak koncertu, ljepilo koje drži cijelu “scensku sliku” na okupu.

U Gromki je bilo fino. Družilo se, vidjelo, živjelo. Scena i dalje buja, živa je i pokretna. Jako dobra i kvalitetna subota.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X