True Widow i Stonebride u Močvari – večer stonegazea

Kombiniranjem elemenata stoner rocka i shoegazea stvorena je spora i teška atmosferična glazba nazvana „stonegaze“, a prvak ovog hibridnog pravca teksaški je trio True Widow koji je ove blagdanske subote nastupio u Močvari.

True Widow u Močvari (Foto: Martina Dedović)

Ekipa iz True Widow trebala je doći na druženje u Dallas Music Shop povodom proslave Dana prodavaonica ploča, ali kako to nažalost često biva, zbog zapinjanja na putu nisu uspjeli stići na to okupljanje. Bez obzira na to, „blagdan“ su obilježili sisački alternativci ### (naziv se čita kao tri uzastopna udarca o podlogu, ili fonteski, vjerojatno, kao dr/dr/dr) koji su uspjeli odsvirati žestok set u toj najmanjoj među prodavaonicama ploča. Gužve i svirke bilo je i u ostalim trgovinama glazbom i lijepo je vidjeti da ovaj praznik i u nas živi i raste.

### u Dallas Music Shopu (Foto: Martina Dedović)

Prije True Widow u Močvari je nastupio naš najjači predstavnik stoner rocka, Stonebride. Tkogod je pisao najavu događaja Stonebride je opisao kao bend „čiji su nastupi poput vožnje nadnaravnom autocestom obojanom psihodeličnim reljefima pustinjskih rock i doom teritorija.“ Teško je reći kako bi ta vožnja trebala zvučati, ali ako je to doista zvuk Stonebridea, riječ je o o ozbiljnom i autentičnom, glasnom i masnom stoneru. Nakon otvaranja s „The Phoenix“, bend je odsvirao polusatni set sastavljen uglavnom od novoga materijala.

True Widow u Močvari (Foto: Martina Dedović)

Nakon Stonebride, True Widow je zvučao prilično smireno promovirajući svoj treći studijski album “Circumambulation”. I dok na studijskim snimkama stonegaze više vuče na „gaze“ polovicu, u živom nastupu na kojem dominira golemi bas bubanj na centru pozornice, koji svakim udarcem trese i šalje povjetarac među ekipu u prvim redovima, stvari itekako opravdavaju i „stone“ predznak. Gotovo svaka pjesma počinje mračnim obećanjem tog glasnoga bubnja bradatoga Slima Starksa i bas dionice Nicole Estill, da bi stvari smirio i držao pod uzdama vokal Dana Phillipsa.

Stonebride u Močvari (Foto: Martina Dedović)

Pjesme koje pjeva Nicole na trenutku melodijama podsjećaju na grunge i Nirvanu, a sjajan singl „S:H:S“ uživo zvuči kao pravi hit. No, s možda malo više strasti u vokalu cijela bi stvar dobila na karakteru i to bi dodatno popravilo dojam. No bi li to još uvijek bio „stonegaze“? Teško je reći dok u pravcu, uz True Widow, ne postoji dovoljan broj izvođača za usporedbu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X