‘Trumbo’ – Kad se vlasti obruše na izdajnike komuniste

Biografska drama ‘Trumbo’ u kojoj Bryan Cranston glumi naslovnoga junaka holivudskog scenarista Daltona Trumba u ulozi kojom je ovjenčao svoj prelazak s malih ekrana na filmsko platno nominacijom za Oscara, govori o mračnom dobu američke povijesti kada su vlasti krenule u lov na vještice kako bi iz kulturnog miljea istjerale izdajničke komuniste. Nešto danas nezamislivo, čovjek bi rekao, da ne živi u Hrvatskoj.

'Trumbo'
‘Trumbo’

Američka publika tako će gledati karikaturu od velikog prostaka Johna Waynea (David James Elliott) koji će maltretirati komunjare i zabavljati se, ali Hrvat će lako u njemu vidjeti jednog Božidara Alića i strepiti. Jer i kod nas se nadvijaju oblaci i guste magle u kojima bi pisci mogli biti tjerani na crne liste, robije i rad pod pseudonimima.

“Trumbo” je režiran kao lagana drama o povijesti Hollywooda, tip filma kakav Akademija voli nagraditi Oscarom. Čak su tri filma (“The Artist”, “Argo”, “Birdman”) u posljednjih pet godina nagrađena Oscarom za najbolji film za temu imali holivudsku autorefleksiju. Redatelj Jay Roach najpoznatiji je po režiji urnebesnih komedija kao što su “Austin Powers” i “Meet The Parents”, pa stoga ne treba čuditi što je većina likova prikazana na ili preko ruba karikature, no zar je to čudno kad vidimo ove naše najcrnje karikature koje zazivaju povratak u mračna razdoblja progona i podjela?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_HnZq6ZiieM[/youtube]

Najveća snaga “Trumba” svakako leži u izvrsnoj Cranstonovoj izvedbi, također pretjerano ekscentričnoj, ali potpuno funkcionalnoj, za koju bi Cranston i imao šanse u utrci za Oscara da svekoliko glasačko tijelo nije odlučilo od nje napraviti krunidbu dugo zapostavljanog Leonarda DiCaprija. Dalton Trumbo je principijelni bogati borac za radnička prava, osvjedočeni komunist sa dugačkim cigaršpicom koji sate provodi tipkajući bilo remek-djela, bilo B-filmove, po pisaćem stroju u kadi. Plodove njegovih uspjeha žanju drugi, jer on se svojim imenom nema mogućnost potpisati kao autor scenarija, jer on je babaroga, izdajnik američkih vrijednosti čije ime je u nekakvom registru i zbog toga mu prijatelji okreću leđa, a prolaznici ga zalijevaju pićem. “Zar je ikada doista bilo tako?”, pita se američka publika po izlasku iz kina. Hrvatska publika samo šuti.

U nastavku film prikazuje kako se hrabrim istupima velikih pojedinaca (prvenstveno legendarnog Kirka Douglasa (David James Elliott), koji je inzistirao da na Kubrickovom “Spartaku” stoji zloglasno Trumbovo ime), stvar počela mijenjati na veliko nezadovoljstvo protivnika i mrzitelja, koje kao snagu u filmu najviše utjelovljuje uvijek izvrsna Hellen Mirren. Nama ostaje nada da će se i kod nas stvar čim prije odigrati na isti način.

Ocjena: 8/10

(Groundswell Productions, ShivHans Pictures, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X