Tús Nua ‘Nothing Personal’ – ništa osobno, zaista

Zagrebački dreamcore/noise dvojac Tús Nua objavio je danas svoj dugoočekivani drugi album ‘Nothing Personal’.

Tús Nua ‘Nothing Personal’

Jordi Ilić i Jelena Božić postavljaju kako gornju, tako i donju granicu shoegaze koketiranja na našem škripavom asfaltu. Kao duo, ujedinjene su pod imenom Tús Nua, i još od 2017., kada je izašao s pravom hvaljeni prvijenac “Horizons” snažno koračaju prema sve čudnijem, ali uzbudljivijem izričaju. Kada i ako – u ovom našem skučenom taboru – netko uspije tako naglo izokrenuti prevladavajući diskurs, taj se naum mora zapečatirati.

Na samom početku htio bih parafrazirati frontmena Foo Fightersa i bubnjara Nirvane, Davea Grohla – za buku ti ne treba puno. Proširio bih to sa specifikacijom i na aranžmane i na same strukture pjesama; ispod minimalizma ili ispod pretrpane raskoši naći će se glasan, bučan sastav.

Ispod noktiju devet novih pjesama, “Nothing Personal” sadrži i zavidnu količinu eksperimentiranja i melodije. Jasno, na ovom albumu izostaje taj pointer ka osobnom, čak bih se usudio reći da je u novi materijal ušlo malo do ništa namjere – time uglavnom aludiram na činjenicu da se sve na ploči doima spontanim i nimalo forsiranim.

Dream element u ovom smislu doprinosi eksperimentiranju. Samim time, on doprinosi otvorenom “sanjarenju”, ali i sveprisutnoj teksturi “magle” koja se provlači kroz svaku poru, svaki ton. Iako je more mutno i vrijeme na trenutke kišno, svaki komad betona vidi se izrazito oštro.

“Lights Out” (s Andreom Pedron za bubnjevima) je kao najavni single izašla sredinom lipnja i na neki način postavila parametre za ostatak, po tom već načetom otisku – melodija, snaga, disonanca. Kod ostatka albuma, pa tako i kod singla upada u uši i konkretna suigra između vokala i instrumentala, kao da se ta mekana dimenzija vokala može i mora “razmazati” po pjesmama.

Tús Nua (Foto: Nina Đorđević)

Potpuna dimenzija ovog dua dobije se kroz liriku, vjerojatno upravo zato što ona nije tretirana kao kakva popratna stvar, niti je bačena pod reflektor. Ona je jednostavno dio šire priče. Siromašna na riječima, ali bogata u značaju vodi nas kroz narativ novih numera koje zajedno poručuju udaljavanje od društvenih džepova, kolektivnih nazadnih perverzija i tendencija trpanja u kalupe – ništa drugo se ni očekivalo nije, sve su to fragmenti onoga što Tús Nua predstavlja.

Kao još jedna natuknica u vremenskoj liniji benda, “Nothing Personal” označava prelazak nekoliko kreativnih stepeništa i daje nam do znanja koliko se da razviti, i osobno i kreativno, u samo par godina. Riječi nakon toga ostaju visjeti, traže svoj put do kakvog koherentnog značaja, ali njega se može naći samo u pjesmama.

Album je, friški kakav jest, produžetak abecede – štaka koja nam pomaže da dohodamo do smisla. Ništa osobno, zaista.

Ocjena: 8/10

(Rock Svirke Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X