‘Tusta’ nepoželjan na Pula Film Festivalu

‘Da, dobro ste pročitali, film Tusta dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju PFF! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme!” – komentar je redatelja Andreja Korovljeva na odluku ovogodišnjeg Pula Film Festivala da u program ne uvrsti njegov biografski dokumentarni film o Branku Črncu – Tusti, legendarnom pjevaču pulske punk rock grupe KUD Idijoti.

‘Tusta’

Kompletnu objavju redatelja Andreja Korovljeva koju je napisao na svojoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti. Dokumentarni blockbuster kojeg je gledalo desetke tisuća ljudi, o kojem da ne postoji novina koja nije pisala. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala… No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga. Da li je to možda predizborni marifetluk jer, bože moj, Tusta nosi zvijezdu i antifašista je ili je film stvarno loš i tisuće onih koji su ga gledali, desetine filmskih kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine jednostavno nemaju pojma o filmu, prosudite sami. Meni osobno ovaj potez nije iznenađenje poznavajući lik i djelo gospodina koji sjedi u stolici umjetničkog ravnatelja. Puležani su ionako pogledali film, ali da se festival propisno osramotio od toga neće i ne mogu pobjeći. Obrazloženje vijeća prenosim u cijelosti:

Poštovani,
ovim putem Vas obavještavamo da je sjednicom Festivalskog vijeća završen programski dio organizacije ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala. Zahvaljujemo na Vašoj prijavi filma Tusta (r. Andrej Korovljev) na 67. Pulski filmski festival, no nakon pomnog selekcijskog procesa u kojem smo od velikog broja prijavljenih morali odabrati određeni broj filmova, Vaš film nažalost nije uvršten u ovogodišnji festivalski program.
Želimo Vam više uspjeha sljedeći put.
Lijep pozdrav,
Alice Borina │ Koordinatorica filmskog programa │Film Programme Coordinator │ Pula Film Festival

I za kraj jedan stih Saleta Verude:

Danas je vrijeme ovakvo
A sutra će biti drugaćije
A mi smo ljudi bez muda
I baš me zato ništa ne iznenađuje
Glupost je neuništiva, neuništiva, neuništiva

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X