U 84. godini preminuo Otis Rush, jedan od pionira čikaškog bluesa

Rush je preminuo od komplikacija uzrokovanih moždanim udarom još 2003. godine.

Otis Rush (izvor: Wikipedia)

Preminuo je legendarni čikaški gitarist Otis Rush. Vijest je, na njegovoj internetskoj stranici, potvrdila i supruga, Masaki Rush. U 84. godini, Rush je preminuo ponajviše zbog komplikacija koje je, još 2003. godine, urokovao moždani udar kojeg je tada pretrpio. Preminuo je u dobi od 84. godine.

Podsjećamo, Rush je bio jedan od pionira čikaškog bluesa sazdanog na ondašnjoj čikaškoj West Side sceni koja je bujala tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Rođen u Mississippiju, Rush se u Chicago preselio već tijekom 40-ih gdje je odma počeo pronalaziti gaže po blues klubovima. Kasnijih 50-ih počeo je snimati za slavni Cobra Records, etiketu koja je tada izdavala i Buddy Guya i Magic Sama. Rushov prvi singl, “I Can’t Quit You, Baby” dosegnuo je do broja 6 na američkoj ljestvici 1956. godine. U godinama koje slijede reda više blues klasika, uključujući “Double Trouble” (kasnije obradio i Eric Clapton) ili sjajnu “All Your Love (I Miss Loving).

Prvi debitantski album objavljuje tek 1968. godine i nastavlja redovito izdavati kroz 70-te. Njegovo posljednje studijsko izdanje ploča je iz 1998. godine, “Any Place I’m Goin'” koja mu, naredne godine, donosi i Grammya za najbolji tradicionalni blues album. U Blues Hall of Fame izabran je 1984, a gradonačelnih Chicaga, Rahm Emmanuel, 12. lipanj proglasio je danom Otisa Rusha u Chicagu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X