U 84. godini preminuo Otis Rush, jedan od pionira čikaškog bluesa

Rush je preminuo od komplikacija uzrokovanih moždanim udarom još 2003. godine.

  • 9
    Shares
Otis Rush (izvor: Wikipedia)

Preminuo je legendarni čikaški gitarist Otis Rush. Vijest je, na njegovoj internetskoj stranici, potvrdila i supruga, Masaki Rush. U 84. godini, Rush je preminuo ponajviše zbog komplikacija koje je, još 2003. godine, urokovao moždani udar kojeg je tada pretrpio. Preminuo je u dobi od 84. godine.

Podsjećamo, Rush je bio jedan od pionira čikaškog bluesa sazdanog na ondašnjoj čikaškoj West Side sceni koja je bujala tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Rođen u Mississippiju, Rush se u Chicago preselio već tijekom 40-ih gdje je odma počeo pronalaziti gaže po blues klubovima. Kasnijih 50-ih počeo je snimati za slavni Cobra Records, etiketu koja je tada izdavala i Buddy Guya i Magic Sama. Rushov prvi singl, “I Can’t Quit You, Baby” dosegnuo je do broja 6 na američkoj ljestvici 1956. godine. U godinama koje slijede reda više blues klasika, uključujući “Double Trouble” (kasnije obradio i Eric Clapton) ili sjajnu “All Your Love (I Miss Loving).

Prvi debitantski album objavljuje tek 1968. godine i nastavlja redovito izdavati kroz 70-te. Njegovo posljednje studijsko izdanje ploča je iz 1998. godine, “Any Place I’m Goin'” koja mu, naredne godine, donosi i Grammya za najbolji tradicionalni blues album. U Blues Hall of Fame izabran je 1984, a gradonačelnih Chicaga, Rahm Emmanuel, 12. lipanj proglasio je danom Otisa Rusha u Chicagu.

  • 9
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X