U četiri hrvatska grada osvanuli murali koja nose poruke upozorenja na klimatske promjene

Fasade u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu u proteklih su nekoliko tjedana ukrasila četiri posebna murala – ona koja nose moćne poruke upozorenja na devastirajući utjecaj klimatskih promjena i važnost zaštite prirode od negativnog utjecaja ljudi.

Mural upozorenja na klimatske promjene u Rijeci (Foto: European Climate Pakt)

Ideja je putem ulične umjetnosti potaknuti građane na promišljanje o ulozi koju u ovom globalno rastućem problemu ima čovjek, kao i što svatko od nas može učiniti da bi dao svoj doprinos ublažavanju klimatskih promjena.

Tijekom rujna i listopada murali su oslikani u Osijeku, Rijeci, Sisku te najnoviji jučer u Zagrebu. Prvi, koji je nastao u Osijeku, prikazuje kontrast održivog i neodrživog svijeta, svijetle budućnosti i budućnosti kakva nam prijeti ako ne adresiramo klimatske promjene – izbor je na nama. Onaj u Sisku, pak, motivom ugrožene vrste polarnog medvjeda upozorava na gubitak njihovih staništa uslijed globalnog zatopljenja, što se odražava i na porast razine mora ugrožavajući obalna područja širom svijeta.

Mural upozorenja na klimatske promjene u Osijeku (Foto: European Climate Pakt)

Mural u Rijeci ide i korak dalje projicirajući viziju budućnosti planeta u kojoj je stablo kao simbol prirode izolirano pod staklenim zvonom da bi bilo zaštićeno i spašeno. Autori svih murala dolaze iz kolektiva Graffiti na gradele, koji okuplja neke od najboljih hrvatskih street art umjetnika. Poznati riječki umjetnik Vladimir Tomić Mosk oslikao je mural u Rijeci, dok je umjetnički dvojac Casino i Royal autor preostala tri murala u Osijeku, Rijeci i sada u Zagrebu.

Upravo je Zagreb, u kojem je mural osvanuo jučer na O.Š. Dugave, odabran za posljednju postaju u ovom ciklusu projekta. Simbolično je posvećen veličanstvenoj i nezamjenjivoj Majci Prirodi, kojoj se ovim muralom željela iskazati zahvalnost za život koji nam pruža, ali koja pod negativnim utjecajem čovjeka može pokazati i svoju neblagonaklonu stranu.

Mural upozorenja na klimatske promjene u Sisku (Foto: Marko Lopac)

„Nakon što smo prvim trima muralima „udahnuli“ dozu pesimizma kako bismo promatrača potaknuli na razmišljanje o učinku klimatskih promjena i buđenje njegove savjesti, ciklus smo odlučili zaokružiti u pozitivnom tonu, iskazujući zahvalnost Majci Prirodi. Misao vodilja bila nam je naglasiti da imamo nevjerojatan, velikodušan planet koji ne bismo trebali uzimati zdravo za gotovo jer se priroda može pobuniti i nemilosrdno nam vratiti. Nadamo se da će ovaj mural svakog prolaznika podsjetiti na sva bogatstva koja nam priroda daje te ga potaknuti na odgovorniji odnos prema našem planetu”, rekao je umjetnik Hrvoje Kraljević iz kolektiva Graffiti na gradele.

Ako se nastavi postojeći rast temperatura i negativan utjecaj na okoliš, sva četiri murala bi nažalost mogla postati i naša realnost.

Mural upozorenja na klimatske promjene u Zagrebu (Foto: European Climate Pakt)

Osim što se oslikavanjem murala želi upozoriti na klimatske promjene, cilj je ovu problematiku približiti i mladima, stoga su organizirane i prateće graffiti radionice putem kojih su mladi poslali zajedničke poruke o važnosti očuvanja klime i okoliša, a sudjelovali su i u edukativnim radionicama o klimatskim promjenama raspravljajući o potencijalnim okolišnim rješenjima pod vodstvom WWF Adrije.

Sve aktivnosti provedene su u sklopu Europskog klimatskog pakta, inicijative Europske komisije kojoj je cilj potaknuti pojedince da se aktiviraju u borbi protiv klimatskih promjena s ciljem izgradnje održivije Europe kako za nas danas, tako i za buduće generacije.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X