Umro je Petar Luković, jedan od najznačajnijih jugoslavenskih glazbenih novinara

U 74. godini.

Petar Luković (foto: Ferdi Limani)

Nakon duge i teške bolesti, glavni i odgovorni urednik XXZ magazina i jedan od najznačajnijih jugoslavenskih glazbenih novinara Petar Luković, preminuo je u ponedjeljak 12. veljače u Beogradu, u 74. godini, javlja njegov vlastiti portal.

Rođen je u Kraljevu 1951. godine, a nakon završetka Šeste beogradske gimnazije i kasnije Mašinskog fakuleta, 1976. započinje karijeru u Dugi kao rock kritičar. Bio je poznat po duhovitosti i britkom peru, o čemu svjedoče brojni tekstovi i recenzije koje je krajem sedamdesetih i tijekom osamdesetih pisao za Džuboks, Polet, Mladost, Oslobođenje, Vjesnik, Rok…

Karijeru glazbenog kritičara okrunio je knjigom “Bolja prošlost – Prizori iz muzičkog života Jugoslavije 1940-1989”, koju je objavio 1989. godine.

S početkom ratova i raspada Jugoslavije, okreće se političkom novinarstvu, te od 1991. do 1996. godine piše za beogradski tjednik Vreme, gdje je u jednom periodu bio i zamjenik glavnog urednika. Od 1996. do 1998. pisao je za Našu Borbu. Od 1996. do 1999. bio je idejni tvorac i glavni urednik časopisa X Zabava, koji se bavio rock glazbom i pop kulturom, preteče današnjeg portala XXZ magazin. Tokom ovog desetljeća objavio je knjige “Ćorava kutija” (1993.) i “Godine raspada – hronika srpske propasti” (2000.)

Pisao je za splitski satirični tjednik Feral Tribune, sarajevske Dane, ljubljansku Mladinu, kao i za mnoge druge regionalne listove i portale, uvijek bivajući na strani slabijeg, boreći se za istinu o ratnim zločinima koje je počinio Miloševićev režim, te pomirenje, suživot i suradnju naroda bivše Jugoslavije.

Za svoj rad višestruko je nagrađivan, ali kao najvažniju i najdražu nagradu isticao je titulu Počasnog građanina Sarajeva koju je dobio 2010. godine.

Petar Luković bio je od 2008. do 2016. glavni i odgovorni urednik internet portala E-novine, a od 2017. do 2024. regionalnog portala XXZ magazin.

“Redakcija XXZ magazina zahvaljuje se svim čitaocima i slušaocima podcasta na podršci, pomoći i brizi. S velikom tugom i bolom opraštamo se od našeg glavnog i odgovornog urednika, u nadi da ćemo uspeti dostojno da sačuvamo uspomenu na njega, smognemo snage i pošaljemo poslednji pozdrav u njegovom stilu – borbeno, bez defetizma, s mnogo snage i volje,” stoji u objavi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X