U Osijeku se traži smjena ravnateljice muzeja zbog ‘Pičkinog dima’

Članovi Muzejskog savjeta osječkog Muzeja likovnih umjetnosti (MLU) traže smjenu ravnateljice Jasminke Mesarić zbog jedne fotgrafije izložene na izložbi u povodu 10 godina fotografije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

‘Pičkin dim’ – autorica Ana Petrović

Želja autora izložbe profesora Vladimira Freliha, s kojim su još surađivale poznate povjesničarke umjetnosti, Ana-Marija Koljanin i Leila Topić, viša kustosica u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, bila je prikazati desetgodišnji pedagoško umjetnički rad dvadeset i sedmero studenata, kako navodi novinar Drago Hedl za Telegram.

No spomenutom savjetu MLU-a, u čijem sastavu su Mile Kaselj, Borivoje Eklemović, Gordana Lesinger i Valentina Radoš, te predsjednik Matej Balaž, sporna je fotografija “Pičkin dim” autorice Ane Petrović.

Vijeće je na sjednici održanoj 13. veljače raspravljalo o očitovanja ravnateljice MLU Jasminke Mesarić na razloge razrješenja, jer je, po njima, spomenuta izložba bila postavljena u vrijeme Adventa i kako se “nije vodilo računa da su pojedini izložbeni radovi vrlo provokativni, te da bi kao takvi mogli povrijediti nečije osjećaje, odnosno uznemiriti posjetitelje po bilo kojoj osnovi.” Vijeće je navelo da je upućeno niz primjedbi i kritika uznemirenih građana u svezi pojedinih radova prezentiranih na toj izložbi, međutim o tome nisu podastrijeli niti jedan primjer ili dokaz, navodi Telegram.

O stručnosti članova savjeta muzejskog vijeća ilustrira i činjenica da je primjerice Mile Kaselj bio dojučerašnji direktor đakovačke komunalne tvrtke Univerzal, koja se bavi odvozom otpada i vođenjem gradskog groblja.

Po definiciji, ulazak nekog društva u fundamentalizam prati lažno čistunstvo i cenzura. Na kojem stupnju je ovo naše društvo, nije teško zaključiti, kad je i “Pičkin dim” postao problem.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X